Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο μέσα στο Σεπτέμβριο προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση





ImageΓεωτρήσεις για φυσικό αέριο μέσα στο ερχόμενο Σεπτέμβριο στο οικόπεδο 12 προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Εμπορίου  Αντώνη Πασχαλίδη να ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικάνικη εταιρεία για την παράκαμψη της χρονοβόρας διαδικασίας των προσφορών όσον αφορά την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, με στόχο η γεώτρηση να αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες η κυπριακή κυβέρνηση μιλούσε για έναρξη των γεωτρήσεων στα τέλη του 2011 αρχές του 2012. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός «Εφόσον ικανοποιηθούμε, μπορούμε με υπεύθυνο τρόπο να επισπεύσουμε, υπό προϋποθέσεις, τη διαδικασία και να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα». Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ όπου σύμφωνα με το άρθρο ο εξοπλισμός για την γεώτρηση θα εξασφαλιστεί από απόθεμα που διατηρεί η Noble στο Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί καθυστέρηση στην αγορά του μέσω προσφορών.
Σύμφωνα με την εταιρεία Noble Energy με την αλλαγή της πολιτικής όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση γεωτρύπανου από τον Αύγουστο που αυτή την περίοδο χρησιμοποιείται στην ισραηλινή ΑΟΖ, με συνέπεια να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια. Κατά αυτό τον τρόπο η γεώτρηση θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2011.  Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργασίες θα μετατεθούν το πρώτο τρίμηνο του 2012, με αυξημένο κόστος.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί για το θέμα ο πρόεδρος της Κύπρου με την ηγεσία της εταιρείας Noble Energy ενώ στην συνάντηση ενδέχεται να παρευρεθούν στελέχη της ισραηλινής εταιρείας Delek η οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει σταθμό LNG στο Βασιλικό της Κύπρου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...