τη μισθοδοσία του προσωπικού. Πρόκειται για το εκπαιδευτήριο «Ομηρος» στην Κορυτσά και ένα ακόμη ανάλογο ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα, τα οποία είναι πιθανό να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο αν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση. Το χειρότερο είναι ότι στη μειονότητα υπάρχει η υποψία πως η επίκληση της οικονομικής κρίσης, στην οποία αποδίδεται σιωπηρά η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση, δεν αποτελεί μόνο προσωρινή δικαιολογία, αλλά προανάκρουσμα απόφασης να κλείσουν οριστικά τα σχολεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά ελληνικά εκπαιδευτήρια έχουν τεράστια σημασία για τη μειονότητα, διότι τα συγκεκριμένα και άλλα πολλά λειτουργούν σε πόλεις και χωριά (Κορυτσά, Χειμάρρα, Πρεμετή, Αυλώνας κ.ά.) που δεν αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως μειονοτικές ζώνες και ως εκ τούτου η ελληνική δεν διδάσκεται στα δημόσια σχολεία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια ιδιωτικά «φροντιστήρια», με πρωτοβουλία των ίδιων των Βορειοηπειρωτών και με την οικονομική συνδρομή Ελλήνων επιχειρηματιών, ώστε να καλυφθεί το κενό ελληνικής εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές.
Η λειτουργία αυτών των κοιτίδων ελληνικής μόρφωσης, στις οποίες διδάσκονται μεταξύ άλλων Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Γογοτεχνία, Γεωγραφία κ.ά., τα πρώτα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Χωρίς θέρμανση, με έλλειψή εκπαιδευτικού υλικού, με την εθελοντική διδασκαλία από Βορειοηπειρώτες δασκάλους. Τώρα, με την εγκατάλειψη των εκπαιδευτηρίων από την κυβέρνηση, ένεκα Μνημονίου, τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία απειλούνται με επιστροφή σε εκείνη την κατάσταση της οριακής «επιβίωσης». Τελικά, το Μνημόνιο δεν ισοπεδώνει μόνο τους εντός συνόρων Ελληνες, αλλά απειλεί με πολιτισμικό αφανισμό και την ομογένεια. Είτε τις γηγενείς ελληνικές κοινότητες, όπως οι Βορειοηπειρώτες, είτε τη διασπορά, όπως έχει γράψει εδώ και καιρό ο «Ε.Τ.» με αφορμή τη μαζική ανάκληση δασκάλων και καθηγητών από το εξωτερικό και το κλείσιμο ομογενειακών σχολείων.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία εντείνει σε κάθε επίπεδο την παρουσία της στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας από τζαμιά μέχρι μουσουλμανικά σχολεία, πέραν της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με τα Τίρανα.
Είναι συγκλονιστική η έκκληση που απευθύνει η ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα) προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όπως δυστυχώς αποδεικνύεται έχει συνειδητά αποφασίσει να θυσιάσει και την ελληνική μειονότητα στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε υπεύθυνο. Είναι αδιανόητο στο όνομα μίας δήθεν οικονομίας, η πολιτική ηγεσία που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας, να παίζει με ό,τι πιο επιτυχημένο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην περιοχή της Κορυτσάς.
Ενα σχολείο που, παρά τις δυσκολίες που πάντα πρόβαλε η αλβανική πλευρά, με την αυτοθυσία και την υπερβάλλουσα ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν εκεί έγινε φάρος ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, βοήθησε τα μέγιστα στη συναδέλφωση των δύο λαών και αγκαλιάστηκε με πολλή θέρμη από τους Κορυτσαίους που κατά εκατοντάδες εγγράφονται κάθε χρόνο στις βαθμίδες του… Τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του θα είναι η χείριστη υπηρεσία που θα προσφέρει η πατρίδα μας στα αδέλφια μας στην Κορυτσά.
Αν αληθεύουν μάλιστα και οι πληροφορίες που φέρουν το μουσουλμανικό σχολείο που ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια στην πόλη με τουρκικά και αραβικά κεφάλαια να τονίζει ότι οι πύλες του είναι ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο για δωρεάν εγγραφή, εκμεταλλευόμενο την περίσταση, γίνεται πιο σαφής η κρισιμότητα της κατάστασης και η ανάγκη άμεσης λύσης του προβλήματος… Μην επιτρέψετε για λίγες χιλιάδες ευρώ να κλείσει το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ. Μην προδώσετε τον αγώνα πολλών αξιόλογων εκπαιδευτικών που μόχθησαν για να φτάσει το σχολείο στο επίπεδο που είναι σήμερα. Μη θάψετε τις προσδοκίες και τα όνειρα των μαθητών και των γονέων τους από την Κορυτσά που περίμεναν από το 1925 να δουν ελληνικό σχολείο στην πόλη, και τώρα που το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα, αυτό να κινδυνεύει από την ανευθυνότητα ορισμένων “υπευθύνων” που δεν έχουν ιδέα για τη σημασία του».
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το «νέο πατριωτισμό» του κ. Παπανδρέου.
Λάμπρος Καλαρρύτης, στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου