Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Αµερικανικές πιέσεις για τα ρωσικά τεθωρακισµένα - ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ...

Ενώ οµάδα ρώσων ειδικών ήταν έτοιµη να επισκεφθεί την Αθήνα για την πώληση 450 τανκς, οι Αµερικανοί έγραφαν σε τηλεγράφηµά τους πως ήταν σηµαντικό να µην επιτραπεί στη Ρωσία να νοµίζει ότι κάνει «µπίζνες ως συνήθως» µε την Ελλάδα. Αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να µην προµηθευτεί τεθωρακισµένα από τους Ρώσους ασκούσαν οι ΗΠΑ το 2008, µετά τις συγκρούσεις στη Γεωργία, την περίοδο κατά την οποία επικυρωνόταν στην ελληνική Βουλή η συµφωνία για τον πετρελαϊκό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Κατά τη διάρκεια των προηγούµενων χρόνων επίσης οι Αµερικανοί στρίµωχναν την κυβέρνηση Καραµανλή για τα σοβιετικής τεχνολογίας άρµατα µάχης που διέθετε η χώρα µας, αλλά τότε οι πιέσεις ασκούνταν για να τα δωρίσουµε στο Ιράκ, όπως και έγινε. Σηµειώνεται ότι η συµφωνία µε τους Ρώσους για την προµήθεια τεθωρακισµένων έχει παγώσει. Τον ∆εκέµβριο του 2007, οι βαλίτσες του Καραµανλή όταν επέστρεφε από τη Μόσχα δεν περιείχαν µόνο τις υπογραφές για την ίδρυση της εταιρείας που θα κατασκεύαζε τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Είχαν επίσης τη διαβεβαίωση του Πούτιν ότι η Ρωσία ήταν πρόθυµη να πωλήσει στην Ελλάδα οποιοδήποτε οπλικό σύστηµα εκτός από πυρηνικά. Λίγο πριν ο πρώην πρωθυπουργός αναχωρήσει για το διήµερο ταξίδι του, το ΚΥΣΕΑ είχε ανακοινώσει την πρόθεση να προµηθευτεί εκατοντάδες τεθωρακισµένα BMP από τη Ρωσία, κάτι που είχε προκαλέσει επιπλέον κινητικότητα στην αµερικανική πρεσβεία – ήδη υπήρχε έντονος προβληµατισµός για την επικείµενη συµφωνία στα ενεργειακά. ∆ύο µήνες µετά, στα µέσα Φεβρουαρίου του 2008, στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στους Αµερικανούς ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στη συµφωνία για την αγορά 450 ρωσικών τεθωρακισµένων BMP από πολιτικούς παράγοντες σχετικούς µε τη συνάντηση Καραµανλή – Πούτιν τον ∆εκέµβριο. «Κάθε επίσκεψη υψηλού επιπέδου πρέπει να έχει αντικρύσµατα», φέρονται να λένε τα στελέχη, σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 08Athens217. «Επίσης,(η συµφωνία) προωθήθηκε ενµέρει από την Ελληνική Βιοµηχανία Οπλων, η οποία βρισκόταν σε σοβαρή πτώση πρόσφατα, αλλά τώρα θα συµµετείχε στην κατασκευή των BMP», σχολίαζε ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ πουυπέγραφε το τηλεγράφηµα.
Μέχρι τον Αύγουστο η πρεσβεία δεν ανέβασε τους τόνους για τα ρωσικά τεθωρακισµένα. Η µόνηαναφορά σχετικά µε το θέµα γίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 08Athens896 τον Ιούνιο του 2008, το οποίο αφορούσε τις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και το έχουν δηµοσιεύσει ήδη «ΤΑ ΝΕΑ». Εκεί αναφέρεται ότι η αγορά των BMP δεν πρόκειται να βελτιώσει τις αµυντικές ικανότητες της χώρας µας ούτε να αναβαθµίσει τη διαλειτουργικότητα των ελληνικών οπλικών συστηµάτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τονίζεται πως η συγκεκριµένη προµήθεια «δεν προτεινόταν από τον ελληνικό στρατό» καθώς και ότι ηπολιτική ηγεσία της χώρας µας συχνά έπαιρνεαποφάσεις εξαγορών στρατιωτικού υλικού µε βάση πολιτικά κριτήρια. «Ετσι, η αγορά των ρωσικών BMP µε κριτήρια τα οποία δεν αφορούν τις στρατιωτικές ανάγκες δεν είναι απρόσµενη, αλλά είναι ενοχλητική», έγραφαν οι Αµερικανοί στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα.
Η αυξανόµενη ένταση µεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού οδηγούν στον εξαήµερο πόλεµο της Νότιας Οσετίας, που άρχισε 7 Αυγούστου 2008. ∆έκα ηµέρες µετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η αµερικανίδα επιτετραµµένη Ντέµπορα Μακάρθι αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ απόρρητο τηλεγράφηµα (08Athens1188) µε θέµα τις διπλωµατικές πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα µετά τη σύγκρουση των Ρώσων µε τους Γεωργιανούς. «Οµάδα ρώσων ειδικών στον τοµέα της αµυντικής βιοµηχανίας έχει προγραµµατιστεί να επισκεφθεί την Αθήνα την επόµενη εβδοµάδα για να συζητηθεί η αγορά των ρωσικών τεθωρακισµένων οχηµάτων µεταφοράς προσωπικού (BMP) και το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει προγραµµατίσει την επικύρωση του έργου για τον αγωγό South Stream τον Σεπτέµβριο.
«ΔΙΑΒΗΜΑ». Εργαζόµαστε προς την κατεύθυνση να ακυρώσουµε αυτές τις απερίσκεπτες κινήσεις, αλλά λαµβάνουµε µπερδεµένα µηνύµατα από τους έλληνες αξιωµατούχους», έγραφε η επιτετραµµένη στις 22 Αυγούστου 2008. Στη συνάντηση µε τον γενικό γραµµατέα του ΥΠΕΞ Αριστείδη Αγαθοκλή και τον διπλωµατικό σύµβουλο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Μπίτσιο οιΑµερικανοί ανέβασαν τους τόνους, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κλιµακίου των ρώσων ειδικών αυτή την περίοδο δεν βοηθούσε και πως ήταν σηµαντικό να µην επιτραπεί στη Ρωσία να νοµίζει ότι κάνει «µπίζνες ως συνήθως» µε την Ελλάδα όσο τα ρωσικά στρατεύµατα βρίσκονται σε γεωργιανό έδαφος. «Ο Αγαθοκλής µάς ευχαρίστησε γι’ αυτές τις πληροφορίες, είπε ότι κατάλαβε πως µια τέτοια επίσκεψη δεν θα βοηθούσε σε αυτό το σηµείο και θα την “ακύρωναν”. Επίσης, ο πολιτικόςσύµβουλος της αµερικανικής πρεσβείας συζήτησε το θέµα µε τονΑντώνη Σαµαρά, πρώην υπουργό Εξωτερικών και σύµφωνα µε πληροφορίες έµπιστο φίλο του Καραµανλή, οοποίος συµφώνησε “απόλυτα” ότι ηοπτική µιας τέτοιας επίσκεψης τώρα θα ήταν κακή και υποσχέθηκε πως αυτό θα διαµηνυόταν σε “αυτούς που έπρεπε να το ξέρουν”», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα. Οπως σηµείωνε η Μακάρθι, για να ασκηθεί ακόµα µεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να µη δεχθεί τοκλιµάκιο των ρώσων ειδικών, στελέχη της πρεσβείας ήρθαν σε επαφή µε διπλωµάτες άλλων χωρών στην Αθήνα. «Ο γεωργιανός επιτετραµµένος Ζουράµπ Αλεξίντζε είπε ότι οι προσπάθειές µας ήτανµία καλή πρωτοβουλία, ότι θα πραγµατοποιούσε αναφορά στην Τιφλίδακαι πως θα έθετε το θέµα στον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Κασσίµη, που είναι επικεφαλής του κέντρου για τηνκρίση στη Γεωργία. Η βρετανίδα πολιτική σύµβουλος Λίζα Γουάνσταλ επίσης εξέφρασε την ανησυχία της και είπε ότι θα έστελνε τηλεγράφηµα στο Λονδίνο για οδηγίες σχετικάµε τις επόµενες ενέργειες», έγραφε η επιτετραµµένη. Κατά τις συζητήσεις στελέχους της αµερικανικής πρεσβείας µε τον αρχηγό των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων στρατηγό ∆ηµήτρη Γράψα, ο τελευταίος εµφανίζεται να µη γνωρίζει τίποτα γιατην επικείµενη επίσκεψη τουκλιµακίου των ρώσων ειδικών. «Είπεεµπιστευτικά ότι αν µια τέτοια επίσκεψη ήταν προγραµµατισµένη, εκείνος σίγουρα θα τη σταµατούσε», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα.
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ. Σύµφωνα µε τους Αµερικανούς, λίγη ώρα αργότερα ο στρατηγός Ρεκλείτης τηλεφώνησε στον ακόλουθο της πρεσβείας για θέµατα Αµυνας και του είπε ότι οι ρώσοι τεχνικοί θα επισκέπτονταν την Ελλάδα, αλλά το υπουργείο Αµυνας ή ο Ελληνικός Στρατός δεν εµπλέκονταν και ότι θα πραγµατοποιούνταν συναντήσεις µε εµπορικούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου,ο Γράψας δεν µπορούσε να αναβάλει ή ναµαταιώσει την επίσκεψη», επισηµαίνει η Μακάρθι στο τηλεγράφηµα και σχολιάζει πως παρότι οι Ρώσοιµπορεί να έρχονταν για συναντήσεις µε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ήταν πολύ απίθανο να µη συναντηθούν µετο ελληνικό «πεντάγωνο».«Εξάλλου οι ελληνικές εταιρείες οπλικών συστηµάτων είναι οιονεί κρατικές επιχειρήσεις και έτσι στη συνάντηση των Ρώσων µε τις ελληνικές “ιδιωτικές” εταιρείες πιθανότατα θα συµµετείχαν και έλληνες αξιωµατούχοι», κατέληγε στο σχόλιό της η επιτετραµµένη της πρεσβείας. Πάνω απ’ όλα όµως οι Αµερικανοί προβληµατίζονταν για τη σιωπή Καραµανλή σχετικά µε την εισβολή των Ρώσων στη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι η Μπακογιάννη και άλλοι έλληνες πολιτικοί είχαν προβεί σεδηλώσεις που ταυτίζονταν µε τη γραµµή των ΗΠΑ. ∆εν προλαβαίνεινα περάσει µία εβδοµάδα και η επιτετραµµένη Μακάρθι στέλνει στο ΣτέιτΝτιπάρτµεντ νέοεµπιστευτικότηλεγράφηµα (08Athens1216) µετον τίτλο «Το µοντέλο “µπίζνες ως συνήθως” της Ελλάδας µε τη Ρωσία υπονοµεύει τα ισχυρά µηνύµατα του NATO».
Σε αυτό αναφέρεται ότι παρά τις δηλώσεις Μπακογιάννη που υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καταδικάζουν την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αµπχαζίας, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά κανονικά µε τη Ρωσία όσον αφορά την επίσκεψητων τεχνικών για την προµήθεια τωνρωσικών τεθωρακισµένων, την επικύρωση της συµφωνίας γιατον αγωγό South Stream, ακόµακαι για τη συγχρηµατοδότηση πολιτισµικών δρώµενων για τα 180 χρόνια ελληνορωσικών διπλωµατικών σχέσεων. Στις αρχές του 2011 ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σεερώτηση µε θέµα την προµήθεια των BMP δήλωσε τα εξής: «Κατά την επίσκεψή µου στη Ρωσική Οµοσπονδία την 30ή Μαρτίου 2010 παρουσιάστηκε το δηµοσιονοµικό πλαίσιο µέσα στοοποίο κινείται η Ελλάδα αυτή την περίοδο και επισηµάνθηκε η δυσκολία της χώρας να αναλάβει νέες δεσµεύσεις για την προµήθεια οπλικών συστηµάτων, ιδιαίτερα για τοέτος 2010.
Στη συνέχεια συµφωνήθηκεµε τη ρωσική πλευρά η σύναψηνέας ∆ιακρατικής Συµφωνίας – Πλαισίου και η επανεξέταση συγκεκριµένων όρων της προµήθειας…Παραλλήλως το ΓΕΣ εξετάζει και όλες τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν διεθνώς σε σχέση µε τεθωρακισµένα οχήµατα προκειµένου η χώρα µας να διαπραγµατεύεται και να αποφασίσει αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιµα και χρήσιµα στοιχεία».


 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...