Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βόμβα από το Russia Today: Να αφαιρεθει το χρέος των τραπεζών εξω από το εθνικο χρέος της χωρας!


http://anti-ntp.blogspot.com
Με τη ρωσικη οικονομική ανάπτυξη να απειλείται από το χρέος της Eυρoζωνης, το «Επιχείρειν RussiaToday» μίλησε με τον καθηγητή Πάτρικ McNutt από το Manchester Business School για τις πιθανες εκβάσεις της....σημερινης καταστασης.
Μετάφραση από τον Υπήκοο
RT: Η οικονομική κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα βλάψει τις αγορές οπως εγινε μετά από την κατάρρευσή της Lehman Brothers;
PN: «Πράγματι θα μπορούσε, και πρέπει να βλέπουμε...
πολύ σοβαρα το γεγονος ότι αυτή η ευρωκρίση είναι προσεκτικά δομημένη. Εντούτοις, εάν εξετάσετε τις εκτιμήσεις του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος, αυτο ειναι γυρω στα 40 στο ρούβλι, $1.42 στις ΗΠΑ στο δολάριο, και περίπου 87 πένες. Ετσι, προς το παρόν η οικονομική κρίση χρέους δεν καθρεφτιστηκε στην αγορά συναλλάγματος. Έχοντας αναφέρει αυτά, εντούτοις, πιστευω οτι θα δούμε κάποιο αποτελεσμα αυτης της κατάστασης σύντομα.»
RT: Η Ευρώπη πάσχει από τα οικονομικά της αφερεγγυότητας – τοσο δημόσια οσον και ιδιωτικα. Τι πρέπεινα γίνει;
PN: «Μια προσέγγιση είναι να βγουν εντελώς εξω (delist) οι αφερέγγυες τράπεζες, και να αφαιρεθει το χρέος των τραπεζών εξω από το εθνικο χρέος της χωρας. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου της Ιρλανδίας, και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, μέρος του ζητήματος είναι ότι το χρέος των τραπεζών, η αφερεγγυότητα των τραπεζών δηλαδη, πακεταρετε ωραια μέσα σε αυτό που είναι εν τελει χρέος του δημόσιου τομέα. Εάν μπορεσουμε να το ξεχωρισουμε αυτο, μια καθαρη λυση θα ηταν να κανουμε εντελώς delist τις τράπεζες και να σταματησουμε τη διαπραγματευση των μετοχων τους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.
Είναι πολύ δραματικό, αλλά μπορούμε να το κάνουμε. Κάνουμε το ιδιο με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλη την ώρα. Υπαρχουν υποχρεώσεις χρέους που τακτοποιουμε συνεχως. Δεν μπορώ να σκεφτω γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα για το εθνικο χρέος. Αλλά η Ευρώπη φοβάται αυτό που μπορει να επιφερει μια χρεωκοπια. Αλλά η λύση του να περιμένουμε ως το 2013 είναι πάρα πολύ μακρινη, κατά την άποψή μου.»
RT: Η Ελλάδα πληρώνει κατά προσέγγιση 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της μόνο για τοκους και, επισης, θα εχει πιθανα το τριτο συνεχομενο ετος μειωσης του ΑΕΠ της. Μπορει η Αθήνα να αποφύγει τη χρεωκοπια χωρις επιπλεον κεφαλαια bailout funds;
PN: «Πιθανώς όχι, και αυτό είναι η μεγαλη ανησυχία των Ελληνων. Η μεγαλυτερη ανησυχια ομως για την Ευρώπη είναι εάν πρεπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Αυτό θα αποσταθεροποιούσε το ευρω… Γι αυτο η Ελλάδα πρεπει να δεσμευτει και να κανει μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση. Υπάρχει κάποια πολιτικη κίνηση προς αυτήν την κατευθυνση αλλά οσο πιό σύντομα το κάνουν τοσο καλύτερα.
Όταν το σκέφτεστε ακόμα κι αν η Ελλάδα αναδιοργανώνε το χρέος της κατά 50% του ΑΕΠ, θα έπαιρνε πολυ καιρο για να ανακαμψει η οικονομια σε ανοδικη αναπτυξη (growth).»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
Συμφωνα με τον καθηγητή McNutt Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ANAΠΟΦΕΥΚΤΗ.
Να κοιταξουμε τι συμφερει τη χωρα μας και οχι τι συμφερει τα διαφορα ξενα κεντρα (ΕΕ & οποιον αλλον παρει η μπαλλα).
http://rt.com/business/news/russia-eurozone-us-crisis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...