Ιάπωνες «ερευνητές» φαλαινοθήρες βρήκαν ίχνη ραδιενεργού καίσιου σε δυο ρυγχοφάλαινες που θηρεύτηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανίχνευσαν 31 μπεκερέλ και 24,3 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
Όπως δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος, δεν.... υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα ίχνη ραδιενεργών υλικών που εντοπίστηκαν είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες Αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, διεξάγοντας ελέγχους στα αλιεύματα που προέρχονται από τις ακτές του Ειρηνικού.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έριξε μεγάλες ποσότητες νερού στο εργοστάσιο έτσι ώστε να ψυχρανθούν οι αντιδραστήρες, καθώς τα συστήματα ψύξης είχαν υποστεί βλάβη.
Έκτοτε ξεκίνησε διαρροή ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε πολίτες και οι επιστήμονες που θεωρούν ότι τα ραδιενεργά υλικά στη θάλασσα μπορούν να συγκεντρωθούν σε μεγάλα θαλάσσια κήτη, που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.
Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την αλιεία σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και οι τοπικές κυβερνήσεις διεξάγουν τακτικούς ελέγχους για ραδιενέργεια στα αλιεύματα.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία συνεχίζει να κυνηγά φάλαινες εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στο διεθνές μορατόριουμ κατά της φαλαινοθηρίας, το οποίο αφορά στη διεξαγωγή ερευνών.
Econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου