Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Επιχείρηση «γκριζαρίσματος» της βραχονησίδας Ζουράφα!


Περιστατικό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη το πληροφορούμαστε μόλις σήμερα αφού το υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς, δεν το θεώρησε άξιο λόγου...

Την περασμένη Πέμπτη, όπως «καταγγέλλει» το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με διάβημά του στο αντίστοιχο ελληνικό, στην περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, πραγματοποιήθηκε παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, της Ακτοφυλακής όπως πλέον αποκαλείται.

Η συγκεκριμένη βραχονησίδα βρίσκεται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Σαμοθράκης. Η ελληνική παρέμβαση όμως έγινε λόγω του ότι τα τρία τουρκικά αλιευτικά εισήλθαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τα οποία δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη στο συγκεκριμένο διάβημα προς την ελληνική πλευρά διότι γνωρίζει ότι στην περιοχή της Λαδοξέρας (η άλλη ονομασία Ζουράφας) υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων, εξ ου και το ανωτέρω «παρατσούκλι» της βραχονησίδας.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε το τουρκικό διάβημα. Ερωτηματικά προκύπτουν για τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών για τη νοοτροπία που διέπει τα στελέχη του να μην ενημερώνουν τον ελληνικό λαό.

Για το ΥΠΕΞ της Ελλάδας δεν αποτελεί φαίνεται είδηση η τουρκική προσπάθεια να «γκριζάρει» τη Ζουράφα και αποφάσισε με το έτσι θέλω να μη μας ενημερώσει. Φαίνεται ότι στη Βασιλίσσης  Σοφίας είναι τόσο συνεπαρμένη με τη συγκλονιστική επιτυχία του διμερούς διαλόγου και θεώρησαν ότι τέτοια... ήσσονος σημασίας γι’ αυτούς γεγονότα, θα διαταράξουν το «καλό κλίμα» που επικρατεί... στο δωμάτιο των συνομιλιών.

Η μακαριότητα ορισμένων μάλλον διαταράσσεται...

Η Ζούραφα, εκτός από το ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν βρεθεί μαρμάρινοι κίονες και ίχνη αρχαίων οικημάτων, γεγονότα της αδιαμφισβήτητης ελληνικότητάς της. Το πρόβλημα είναι η θαλάσσια διάβρωση που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωσή της η έκταση της έχει μειωθεί σημαντικά, επιβάλλοντας την άμεση λήψη μέτρων.

Το θέμα αυτό είχε εγείρει με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Ξαρχάκος, χωρίς όμως να κινητοποιηθούν συνειδήσεις, κυρίως εντός Ελλάδος...

Η Τουρκία συμπεριλαμβάνει τη βραχονησίδα Ζουράφα στην λίστα των 130 «αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων» που είχε δώσει την δημοσιότητα το 1997, μετά την κρίση στα Ίμια, από όπου μας προέκυψε και ο όρος «γκρίζες ζώνες»...


www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...