Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για απόβαση στην Λιβύη! - Σε επιφυλακή η 82η και η 101η Μεραρχίες στις ΗΠΑ

ImageΤο ΝΑΤΟ "ζεσταίνει τις μηχανές του" για επέμβαση στην Λιβύη και όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την έδρα της Συμμαχίας: "Είναι θέμα ημερών να ληφθεί απόφαση επέμβασης προς την κατεύθυνση πρώτον του απεγκλωβισμού των ξένων υπηκόων και δεύτερον για την προστασία του άμαχου πληθυσμού" Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που δεν εξομολογείται δημοσίως, αλλά είναι κρίσιμος: Η ανάγκη να επανέλθει η η αγορά πετρελαίου σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να εξαφανιστεί το +45% στην τιμή του που διαμορφώθηκε σε μερικές ημέρες και έχει φέρει σε τεράστια αναστάτωση τις αγορές.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα, έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για να συζητηθεί το θέμα της σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη πολλά σκάφη του 6ου αμερικανικού Στόλου βρίσκονται στην περιοχή, όπως και ρωσικά, γαλλικά, βρετανικά και ιταλικά σκάφη. Στις ΗΠΑ η 82η και 101η αερομεταφερόμενες Μεραρχίες έχουν εισέλθει σε κατάσταση μερικής επιφυλακής.
"Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει Λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Tweeter (!) ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγο πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.
"Πριν από αυτό, θα συναντηθώ με τους υπουργούς Άμυνας και θα συζητήσω μαζί τους με ποιό ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των γεγονότων αυτών", αναφέρει ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών και στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
"Είναι λίγο πρόωρο να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και εάν τα κράτη μέλη θελήσουν να ενεργήσουν", είπε.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, μεταξύ των οποίων και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η Βρετανία συζητά με την ηγεσία του ΝΑΤΟ για τον συντονισμό των προσπαθειών για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...