Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η συγκεκριμενοποίηση της συζήτησης στην σημερινή συγκυρία δεν θεωρείται τυχαία. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για τα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής όσο εξελίσσεται στην Ευρώπη η συζήτηση για την κρίση του χρέους και πυκνώνουν οι συναντήσεις ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ερμηνεύεται και ως ανταπόκριση στις πρόσφατες παροτρύνσεις κυβερνητικών στελεχών μια πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας, περί αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, ως μέσου για την ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.
Το πετρελαϊκό τόξο του Ιονίου έχει συνολική έκταση 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές το ενεργειακό του απόθεμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο της περιοχής του Πρίνου.
Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει φέρουν τις οικονομικές δυνατότητες από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής περίπου στα 15 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την ανάληψη των ερευνών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον «όλοι οι μεγάλοι παίχτες» στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Πάντως επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η δημιουργία ενός κονσόρτσιουμ ενδιαφερομένων και όχι η ανάθεση των ερευνών σε μία μόνο πλευρά.
Με αυτά ως δεδομένο, θεωρείται ότι θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς το στάδιο της εξερεύνησης των κοιτασμάτων και ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2012 θα υπάρχει πλήρης απεικόνιση του ενεργειακού αποθέματος της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.
Με αφορμή αυτά και τα όσα σχετικά συζητήθηκαν στη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταρτίσει και θα καταθέσει στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ενεργειών στον τομέα της ενέργειας, όπως π. χ. η δημιουργία αιολικών πάρκων, η μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί», αλλά και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση και να καλλιεργείται η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Σαουδική Αραβία ή Νορβηγία. Υπάρχουν όμως βάσιμες εκτιμήσεις, ότι υπάρχει ενεργειακό απόθεμα σε υδρογονάνθρακες, το οποίο επαρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων αρκετών δισ. ευρώ.
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου