Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πλειάδες και Υάδες

Πλειάδες και Υάδες

Οι Πλειάδες στη γη, κατά την αρχαιότητα, ήταν κόρες της Πληιόνης και του Άτλαντα. Ο Άτλαντας ήταν ένας από τους Τιτάνες. Ήταν:
Η Μαία η πρώτη κόρη και ωραιότερη όλων, την οποίαν αγάπησε ο Ζευς και γέννησε από αυτήν, μέσα σε ένα σκοτεινό άντρο του όρους της Αρκαδίας Κυλλήνη, τον Ερμή. Λέει ο Ομηρικός Ύμνος « ενώθηκε με την καλλίκομη νύμφη μια βαθιά νύχτα, ώστε η λευκώλενη Ήρα να είναι παραδομένη στον ύπνο και να μην τους δουν ούτε οι αθάνατοι, ούτε οι θνητοί άνθρωποι.Η Μαία γέννησε και έφερε στον κόσμο ένα γιο γεμάτο τεχνάσματα, επινοητικό, οδηγό ονείρων, θυροφύλακα που σε λίγο θα έλαμπε ανάμεσα στους αθάνατους θεούς με τους ξακουστούς άθλους του»
Η Ταϋγέτη, η οποία γέννησε με την ένωσή της με το Δία, τον βασιλιά Λακεδαίμονα ιδρυτή της Σπάρτης.
Η Ηλέκτρα, η κεχριμπαρένια, εκ της οποίας ο Ζευς γέννησε τον Δάρδανο, και τον Ιασίωνα.
Η Στερόπη, η ακτινοβόλος, σύζυγος του ήρωα Οινομάου, βασιλιά της Πίσσης στον Όλυμπο.
Η Κελαινώ εκ της οποίας ο Ποσειδώνας γέννησε τον Θηβαίο ήρωα Λύκο, ο οποίος μεταφέρθηκε στα νησιά των Μακάρων, από τον πατέρα του.
Η Αλκυόνη, βασίλισσα που απέτρεπε το κακό, τις αναταραχές, τις καταιγίδες κλπ. Υιοί της ήταν ο Υριεύς και ο Υπερίων και κόρη της η Αίθουσα γεννηθέντες εκ του Ποσειδώνα.
Και η έβδομη Μερόπη, η εύγλωττη, σύζυγος του Σισύφου στην Κόρινθο εγγονό του Δευκαλίωνα, μητέρα του Γλαύκου λιγότερο ορατή και για τούτο θεωρούμενη θνητή, γιατί κατά την μυθολογία καλύπτονταν από ομίχλη ντροπής, επειδή είχε νυμφευθεί θνητό.
Οι Πλειάδες κατετάγησαν στους αστέρες, όταν αυτοκτόνησαν εξαιτίας της μεγάλης λύπης τους για την τιμωρία του πατέρα τους ή κατ' άλλη παράδοση, επειδή ήταν απαρηγόρητες για τον θάνατο των αδελφών του Υάδων, καταστερισθεισών και τούτων. Κατά τους Βοιωτικούς μύθους, η μεταξύ των αστέρων κατάταξή τους οφειλόταν στην καταδίωξη τους, από τον Γίγαντα Ωρίωνα, ο οποίος τις ερωτεύθηκε όταν τις συνάντησε μαζί με την μητέρα τους διερχόμενες από τη Βοιωτία και όρμησε να τις απαγάγει. Η καταδίωξη κράτησε πέντε έτη, τέλος αυτές κουρασμένες ζήτησαν βοήθεια από το Δία, που τις λυπήθηκε και τις μετέφερε στον Ουρανό, τοποθετώντας τις στα νότια του αστερισμού του Ταύρου αλλά και εκεί καταδιώκονται από του επίσης σε αστέρα μεταμορφωθέντα Ωρίωνα, που τρέχοντας να ξεφύγουν ρίπτονται στον ωκεανό. Η περί του Ωρίωνα παράδοση είναι καθαρά Βοιωτική, ο δε Πίνδαρος συνέθεσε εκτενή διθύραμβο για αυτόν, στον οποίο περιέλαβε όλα τα θέματα του μύθου. Κατά τον Δωδωναίο μύθο, οι πελειάδες (άγριες περιστερές) που φέρουν αμβροσία στο Δία, αναφέρονται στον αυτόν αστερισμό, η δε ομοιότητα του ονόματός τους έδωσε αφορμή στη γένεση του μύθου, ότι οι Πλειάδες για να ξεφύγουν από τα βέλη του κυνηγού Ωρίωνα, μεταμορφώθηκαν σε περιστέρες και έπειτα σε αστέρες. Η χρήση του αστερισμού τούτου ήταν κοινή κατά την αρχαιότητα στον καθορισμό των εποχών, γιατί η φαινόμενη επιτολή των συγχρόνως με την ανατολή του ηλίου στην Ελλάδα, συμπίπτει με τα τέλη του Μάη, αναγγέλλει την ωρίμανση των δημητριακών και την προσέγγιση της ώρας της συγκομιδής, η δε δύση των κατά την ανατολή του ηλίου αστρονομικά, συμβαίνει την 30 Νοεμβρίου, όπου κατά την λαϊκή αντίληψη η 23η του μηνός τούτου συμπίπτει με την εποχή των βροχών και το φθινοπωρινό όργωμα. Για τούτο και συσχετίζονται με το θερισμό του σίτου, με την άροση των αγρών και την σπορά και έτσι ερμηνεύονται και οι πολλοί αρχαίοι μύθοι για τις Πλειάδες και η ανάμιξή τους σε μεγάλο αριθμό μυθικών γενεαλογιών, ιδίως στη Βοιωτία και Λακωνία.
Οι Πλειάδες ήταν αδελφές των Υάδων και των Εσπερίδων, όλες μαζί νύμφες. Η μητέρα τους Πληιόνη ήταν Ωκεανίδα, κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος. Η ένωση του Ωκεανού και της Τιθύος έδωσαν χίλιους ποτάμιους θεούς και τρισχίλιες νύμφες (Ωκεανίδες) εκ των οποίων προήλθαν πολλά ανθρώπινα γένη.
Οι Υάδες θεωρούνταν οι θεότητες της βροχής στον ουρανό και στη γη οι νύμφες της γονιμοποιού υγρασίας, οι πηγές και οι ποταμοί, οι τροφοί της φύσης. Ο Δίας τις επέλεξε να φροντίζουν τον γιο του Διόνυσο, όταν πέθανε η μητέρα του. Αστρονομικά είναι μια ομάδα από 34 αστέρια που αποτελούν συστροφή. Προηγείται τούτων, ο αστέρας Λαμπαδίας του αστερισμού του Ταύρου.


Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γύρω από ένα άστρο στον αστερισμό των Πλειάδων (ή οι επτά αδελφές) αναπτύσσεται ή έχει σχηματιστεί ένα νέο ηλιακό σύστημα. Το πιο ενδιαφέρον όμως γεγονός είναι πως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν ανάμεσα στους πλανήτες που δημιουργούνται να υπάρχουν και βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης και του Άρη. Ο σχηματισμός των πλανητών είναι το αποτέλεσμα τεράστιων συγκρούσεων μεταξύ πλανητών ή πλανητικών εμβρύων.

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το παρατηρητήριο των Διδυμων στη Χαβάη καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer εκθέτουν τα συμπεράσματά τους στο Astrophysical Journal, το αρχαιότερο περιοδικό στην αστρονομία.

"Έχουμε πλέον στα χέρια μας τις πρώτες ξεκάθαρες αποδείξεις της δημιουργίας πλανητών στο σμήνος των Πλειάδων. Μάλιστα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι θα δημιουργηθούν εκεί βραχώδεις πλανήτες σαν αυτούς που υπάρχουν στο δικό μας ηλιακό σύστημα", δηλώνει ο Joseph Rhee του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία έκανε τις ανακαλύψείς.

Ένα από τα αστέρια του σμήνους, γνωστό ως HD 23514, που έχει μάζα και φωτεινότητα λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου, περιβάλλεται από έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό καυτών σωματιδίων σκόνης - εκατοντάδες χιλιάδες φορές περισσότερη σκόνη απ' ό,τι υπάρχει γύρω από τον ήλιό μας. Η δε σκόνη πρέπει να είναι τα συντρίμμια από μια τεράστια σύγκρουση, από μια κοσμική καταστροφή.

Οι αστρονόμοι αφού ανέλυσαν τις εκπομπές από τα αμέτρητα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η πλέον πιθανή εξήγηση είναι ότι τα σωματίδια αυτά είναι συντρίμμια από μια βίαια σύγκρουση μεταξύ πλανητών ή πλανητικών εμβρύων.

Οι αστρονόμοι ονομάζουν αυτά τα σωματίδια σκόνης "δομικές μονάδες των πλανητών," που μπορούν να συσσωρευτούν σε κομήτες και μικρά αντικείμενα σαν τους αστεροειδείς, και τότε συγκεντρώνεται μια μεγάλη μάζα διαμορφώνοντας έτσι πλανητικά έμβρυα, που στο τέλος θα καταλήξουν σε ολοκληρωμένους πλανήτες.

Στο στάδιο της δημιουργίας των βραχωδών, γήινων πλανητών, μερικά αντικείμενα συγκρούονται και αναπτύσσονται σε πλανήτες, ενώ άλλα διαλύονται μέσα στη σκόνη. Έτσι, οι ερευνητές τώρα βλέπουν αυτή τη σκόνη.

Το HD 23514 είναι το δεύτερο αστέρι γύρω από το οποίο οι αστρονόμοι πρόσφατα έχουν βρει στοιχεία για τον σχηματισμό γήινων πλανητών. Οι ίδιοι τον Ιούλιο του 2005 βρήκαν ότι ένα αστέρι σαν τον ήλιο μας, που είναι γνωστό ως BD + 20.307, και σε απόσταση 300 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κριού, περιβάλλεται από ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη σκόνη από αυτή που είναι γύρω από τον ήλιο μας.

Ενώ ο ήλιός μας είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, τα αστέρια των Πλειάδων και στον Κριό είναι "έφηβοι," περίπου 100 και 400 εκατομμυρίων ετών, αντίστοιχα. Με βάση την ηλικία των δύο άστρων και τη δυναμική των σωματιδίων της σκόνης που είναι σε τροχιά γύρω τους, οι αστρονόμοι συμπεραίνουν ότι τα περισσότερα εφηβικά άστρα σαν τον ήλιο μας, είναι πιθανό να φτιάχνουν γήινους πλανήτες μέσω επαναλαμβανόμενων βίαιων συγκρούσεων μεγάλων αντικειμένων. Τα κοσμικά αυτά συντρίμμια από λίγες μόνο τέτοιες συγκρούσεις μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε χρόνο - ειδικά αυτή την περίοδο, μόνο τα άστρα HD 23514 και BD + 20.307 έχουν ορατά συντρίμμια.

Έτσι, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι γήινοι πλανήτες παρόμοιοι με αυτούς στο ηλιακό σύστημά μας είναι πιθανώς αρκετά συνηθισμένοι.

Πολλοί αστρονόμοι θεωρούν ότι το φεγγάρι μας σχηματίστηκε με τη σύγκρουση δύο πλανητικών εμβρύων - η νέα Γη και ένα σώμα στο μέγεθος του Άρη. Εκείνη η συντριβή δημιούργησε τεράστια συντρίμμια, μερικά από τα οποία συμπυκνώθηκαν για να σχηματίσουν το φεγγάρι και κάποια άλλα τέθηκαν σε τροχιά γύρω από το νεαρό ήλιο.

Σε αντίθεση, η σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη Γη πριν 65 εκατομμύρια έτη, που θεωρείται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, ήταν μια ασήμαντη σύγκρουση.

Τα μεγάλα ποσά της σκόνης, όπως φαίνονται στα αστέρια των Πλειάδων και του Κριού, δεν μπορούν να είναι αρχέγονα αλλά μάλλον πρέπει να είναι δεύτερης γενεάς συντρίμμια, που παράγονται από τις συγκρούσεις πολύ μεγάλων αντικειμένων, εξηγούν οι αστρονόμοι.



Οι Πλειάδες είναι ένα ανοικτό σμήνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 400 ετών φωτός από τη Γη και κυριαρχείται από θερμά γαλάζια άστρα, τα οποία περικλείονται από διάχυτη νεφελώδη ύλη που καλείται «νεφέλωμα των Πλειάδων». Από τους περίπου 1.400 αστέρες του σμήνους των Πλειάδων ορατοί με γυμνό μάτι είναι μόνο επτά, που είναι και οι λαμπρότεροι. Για αυτόν τον λόγο το νεφέλωμα ονομάστηκε Οι Επτά Αδελφές και στα επτά άστρα δόθηκαν τα ονόματα των επτά Πλειάδων (Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαι-νώ, Ταϋγέτη) που ήταν οι κόρες του τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης.

Οι Πλειάδες έχουν θεωρηθεί σημαντικά άστρα από πολλούς πολιτισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Έτσι, στους Βίκινγκς οι Πλειάδες ήταν πτηνά Τέρατα. Στην εποχή του χαλκού οι Κέλτες και άλλοι λαοί συνέδεσαν τις Πλειάδες με το πένθος και τις κηδείες, επειδή το σμήνος ανέτειλε στον ανατολικό νυκτερινό ουρανό, μεταξύ της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου, οι οποίες ήταν μια γιορτή που αφιερωνόταν στην ενθύμηση των νεκρών. Οι αρχαίοι Αζτέκοι του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής βάσισαν το ημερολόγιό τους στις Πλειάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...