Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΑΡΩΜΑ «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 "κτύπησαν" εικονικά την Σουηδία!


"Καψόνια" κάνει στο ΝΑΤΟ ειδικά στην βόρεια-βορειοδυτική περιοχή της Ευρώπης η Διοίκηση Στρατηγικής Αεροπορίας της Ρωσίας: Ένα επεισόδιο που απεκρύβη, από τους Σουηδούς, δείχνει ότι καμιά φορά οι διεθνείς σχέσεις είναι περισσότερο περίπλοκες απ'ότι φαίνονται.

Το όλο σκηνικό συμποσούται στην φράση "στοχοποίηση της Στοκχόλμης από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά"! 

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου σουηδικά ραντάρ αεράμυνας εντόπισαν έξι ταχύτατα κινούμενα αεροσκάφη τα οποία έρχονταν από τα ανατολικά και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης πετώντας πάνω από τον φινλανδικό Κόλπο.Η κατεύθυνση και η πορεία των αεροσκαφών δεν κρίθηκε αρχικά ως ύποπτη.

Ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν αρκετά συχνά κατά μήκος της Βαλτικής ώστε να περάσουν στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Παρόλα αυτά στις 29 Μαρτίου τα δύο όπως αποδείχθηκε αργότερα Tu-22M3 Backfire και τα 4 μαχητικά Su-27 Flanker που τα προστάτευαν πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής σουηδικό εναέριο χώρο και στις 2 το πρωί πέρασαν επάνω από  τη νήσο Gotland κάπου 30 με 40 χλμ. από το σημείο που ξεκινούν τα σουηδικά χωρικά ύδατα.

Τα δύο Tu-22M3 πραγματοποίησαν στοχοποιήσεις και εικονικές προσβολές με πυραύλους cruise cruise MKU-6-1 στην περιοχή γύρω από τη Στοκχόλμη και την νότια Σουηδία, όπως κατέγραψαν οι αισθητήρες των σουηδικών Α/Α συστημάτων που εντόπισαν εκπομπές συστημάτων ελέγχου πυρός από τα ρωσικά βομβαρδιστικά. Μάλιστα τα Su-27 είχαν απλωθεί επάνω και εκατέρωθεν των Tu-22 προκειμένου να μην διακοπεί η στοχοποίηση από σουηδικά ή άλλα ΝΑΤΟίκά βομβαρδιστικά.

Τελικά τα ρωσικά αεροσκάφη ανέστρεψαν την πορεία τους και γύρισαν πίσω προς τον ρωσικό εναέριο χώρο όπως ανέφεραν σουηδικές πηγές από το υπουργείο Άμυνας της χώρας στην Svenska Dagbladet.

Τέτοια επεισόδια ήταν συχνά κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» όπου ρωσικά βομβαρδιστικά πετούσα πολύ κοντά όχι μόνο στον σουηδικό εναέριο χώρο, αλλά και αυτούς της Νορβηγίας, της τότε δυτικής Γερμανίας και της Δανίας για να αναχαιτίζονταν στη συνέχεια από μαχητικά του ΝΑΤΟ. Αυτού του είδους οι αποστολές σταμάτησαν πρακτικά το 1992 λίγο μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, ξεκίνησαν πάλι όμως το 2011, ύστερα από εντολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για επανέναρξη των περιπολιών των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών τόσο στην περιοχή του Αρκτικού αλλά και νοτιότερα.

Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου περιστατικού δεν είναι η πτήση των ρωσικών βομβαρδιστικών – παρόμοιες πτήσεις γίνονται συνέχεια-  αλλά η συνοδεία τους από τέσσερα μαχητικά και ότι πέταξαν τόσο κοντά στον εναέριο χώρο του Σουηδίας –δεν έχει γίνει γνωστό εάν τελικά τον παραβίασαν -  προχωρώντας σε εικονικές προσβολές.

Σύμφωνα πάντα με την σουηδική εφημερίδα δεν απογειώθηκαν σουηδικά μαχητικά προς αναχαίτιση των ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών, παρόλα αυτά υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν την απογείωση ζευγών μαχητικών ετοιμότητας του ΝΑΤΟ από αεροπορικές βάσεις της Λιθουανίας και της Δανίας, τα οποία όμως απέφυγαν να πλησιάσουν τα Su-27

Υπενθυμίζεται πως το TU-22M3 μπορεί να μεταφέρει έως και τρεις πυραύλους Kh-22 Raduga, ή 6 βλήματα cruise MKU-6-1 σε περιστρεφόμενο φορέα οπλισμού μέσα στην αποθήκη οπλισμού, αλλά και συμβατικό φορτίο με 69βόβμες FAB των 250 κιλών ή 8 βόμβες FAB των 1500 χλγρ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...