Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τα δημοτικά τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»


Χωρίς ρεύμα κινδυνεύει να μείνει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Τον κίνδυνο να μείνει χωρίς ρεύμα διατρέχει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς η γερμανική εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του αρνείται μέχρι σήμερα να πληρώσει τα τέλη που της αντιστοιχούν στο Δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών, ενώ δύο πρόσφατες αποφάσεις την υποχρεώνουν να πληρώσει 3,2 εκ. ευρώ για τα τέλη του 2011.
Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία του «Ελ. Βενιζέλος» δεν πλήρωνε ποτέ τα δημοτικά τέλη όπως ζητούσε ο Δήμος Παιανίας-Γλυκών Νερών με αποτέλεσμα η οφειλεί να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ!
Πρόσφατα όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα στο enikos.gr, τα ελληνικά δικαστήρια έβγαλαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η γερμανική εταιρεία υποχρεούται πλέον να πληρώσει τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαρισμού για τα έτη 2010 και 2011. Το ποσό δεν είναι μικρό, καθώς ανέρχεται στα 6.430.273,78 ευρώ ενώ όπως σημειώνει ο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μπουλμέτης, οι αποφάσεις αυτές είναι πλέον «δεδικασμένο» για την νέα δίκη που θα γίνει την Δευτέρα για την περίοδο από το 2005 έως το 2009.

Το ιστορικό

Η ιστορία της διένεξης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια όταν οι οφειλές του αεροδρομίου προς τον Δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών είχαν φτάσει στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είχε βεβαιωθεί και από την εφορία, αλλά η γερμανική εταιρεία προτίμησε να ζητήσει ανακοπή της απόφασης και πέτυχε να καταβάλει μόνο το 25% των οφειλομένων.
Ωστόσο, ο δήμος Παιανίας δεν εισέπραξε ούτε αυτά τα χρήματα, παρότι ζήτησε την κατάσχεση των διαθεσίμων της εταιρείας. Ο λόγος; Η γερμανική εταιρεία προσέφυγε στο δικαστήριο με το επιχείρημα ότι, παρότι χρωστάει στο Δήμο, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το 25% της οφειλής λόγω της κρίσης και των χαμηλών του ταμειακών διαθεσίμων. Το δικαστήριο, μπροστά πιθανώς στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, έκρινε υπέρ της γερμανικής εταιρείας.

Με τις δύο νέες αποφάσεις όμως (241/2011 και 102/2012) του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας απορρίπτονται οι αιτήσεις αναστολής της καταβολής δημοτικών τελών που είχε κάνει η γερμανική εταιρεία του αεροδρομίου. Να σημειωθεί ότι τα τέλη για κάθε έτος ανέρχονται στα 3.215.136,89 ευρώ, επομένως η εταιρεία πρέπει να καταβάλλει πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Δήμος Παιανίας κατέθεσε στη ΔΕΗ τις παραπάνω αποφάσεις των δικαστηρίων και ζητά πλέον την καταβολή των τελών από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το αεροδρόμιο να μείνει χωρίς ρεύμα!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο δήμος κινείται δικαστικά και για τη διεκδίκηση άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ από δημοτικά τέλη που το αεροδρόμιο ούτε καν έχει αναγνωρίσει!
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλμέτη, «δεν γίνεται να πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες και η γερμανική εταιρεία του αεροδρομίου, με το έτσι θέλω, να μην πληρώνει. Για ποια ισονομία μιλάμε; Ευτυχώς η Δικαιοσύνη το αντιλαμβάνεται και τώρα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τους υποχρεώνουν να συμμορφωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...