Τη βούλησή του να εφαρμόσει τις μνημονιακές συμβάσεις με βελτιωτικές, ωστόσο, προσθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας, εκδηλώνει με άρθρο του στη Wall Street Journal o Αντώνης Σαμαράς
. Κρίνει απαραίτητη τη δημοσιονομική προσαρμογή και προχωρά στην παραδοχή ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζούσαν επί χρόνια πάνω από τις δυνάμεις τους.
Με μια αρχική αναφορά στη διάσημη ρήση...
του Γαλιλαίου που, όπως γράφει, «έμαθε στους Ευρωπαίους να αναρωτώνται για ζητήματα πέρα από τα προφανή», ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή κρίση ανέδειξε ότι πολλά κράτη - μέλη ζούσαν για χρόνια πάνω από τις δυνάμεις τους, σωρεύοντας χρέος που έφτασε να είναι εκτός ελέγχου.
Αναφέρεται ακολούθως στα υφεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τα οποία επιδείνωσαν τα ελλείμματα και διόγκωσαν το χρέος.
«Την ίδια στιγμή το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα μετατοπίστηκε δραματικά από το ένα άκρο στο άλλο. Από την υψηλή κατανάλωση με ανεπαρκή παραγωγή στην χωρίς τέλος λιτότητα με αναποτελεσματική προσαρμογή και καμία πραγματική πρόοδο», προσθέτει ο Αντώνης Σαμαράς.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Αλλά ποια χώρα μπορεί να χάσει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;. Και ποια δημοκρατία μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο σοκ με τόσο πτωχά αποτελέσματα;» διερωτάται ο κ. Σαμαράς που κρίνει ότι η ελληνική εμπειρία έχει αποδείξει ότι δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα χωρίς μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη.
«Χρειάστηκαν 30 χρόνια ευτελούς δημόσιας δαπάνης για να φέρουν το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ και δύο χρόνια λιτότητας γιοα νατο πάνε στο 168%. Προφανώς η θεραπεία δεν αποδίδει», τονίζει.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν θα διστάσουμε στις δυσκολίες αλλά δεν θα αναβάλουμε και αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρονίζουν.
Δεσμευθήκαμε να εκπληρώσουμε τους στόχους του προγράμματος για την Ελλάδα και θέλουμε να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Αλλά όσο περισσότερο μείνουμε κολλημένοι σε μια αυτοδιαιωνιζόμενη ύφεση τόσο πιο πολύ θα απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει. Και να δημιουργήσουμε ένα χωρίς προηγούμενο, θετικό παράδειγμα για την ευρωζώνη» καταλήγει το άρθρο.
www.ethnos.gr
lalipouli.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου