Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Εγκαίνια του Μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών στην ΑλεξανδρούποληΜε λαμπρότητα τελέστηκαν, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο ....εκκλησιαστικό Μουσείο. Το τρισάγιο τελέσθηκε από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και τον αρχιεπίσκοπο του Ροστώφ, Μερκούριο,
ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των τριάντα στρατιωτών της 3ης Μεραρχίας Στρατού από την ρωσική πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι πέθαναν από τύφο κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου...»

Άγημα του ρωσικού πολεμικού πλοίου μετέφεραν από τον Μητροπολιτικό Ναό τα οστά των Ρώσων στρατιωτών μέσα σε ξύλινη λειψανοθήκη, με τις καμπάνες να κτυπούν πένθιμα και την στρατιωτική μπάντα του πλοίου να παιανίζει πένθιμο εμβατήριο. Ακολούθησε Νεκρώσιμο Τρισάγιο που τέλεσαν οι δύο Μητροπολίτες και στην συνέχεια μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας τοποθέτησαν τα λείψανα σε ειδική κρύπτη στην βάση του Μνημείου, η οποία σφραγίσθηκε διαπαντός. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές. Μετά την κατάθεση, ακολούθησε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του Μνημείου και οι ομιλίες για τα Εγκαίνια.

Στην τελετή παρευρέθηκαν  ο Δήμαρχος της ρωσικής πόλης Σοσνόβυι Μπορ, κ. Dimitri Puleavski, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Alexey Popov, τα μέλη της ρωσικής αποστολής, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς επίσης βουλευτές της περιοχής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στην ομιλία του ανέφερε το χρονικό της απόφασης για την δημιουργία του σημείου αναφοράς των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του κ. Αλεξέι Ποπόφ στη χώρα μας, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου.

Ο Μητροπολίτης Ροστώφ κ. Μερκούριος στάθηκε στο ήθος των στρατιωτών εκείνων που δεν επιζητούσαν ευμάρεια και απόκτηση αγαθών για τους εαυτούς τους αλλά έδωσαν και την ζωή τους για να προστατέψουν, να διαφυλάξουν και να καλυτερεύσουν την ζωή άλλων ανθρώπων αγνώστων σε αυτούς.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόφ επεσήμανε τη μακρόχρονη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς, ευχαρίστησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για την φιλοξενία και προσέφερε μετάλλια εκ μέρους της Ρωσικής Κυβέρνησης σε όλους όσους συνέδραμαν στην ανέγερση του μνημείου.


Την εκδήλωση έκλεισαν δύο παλιννοστούντες ομογενείς συμπατριώτες μας οι οποίοι διάβασαν ποιήματα για τους Ρώσους κεκοιμημένους στρατιώτες.

Εκ μέρους της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης διανεμήθηκαν στον κόσμο εικόνες του Πολιούχου Αγίου Νικολάου με τους Καθεδρικούς Ναούς της Αλεξανδρούπολης και του Σόσνοβυ Μπορ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατασκευή του μνημείου των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών συνέβαλλαν σημαντικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών Κώστας Γκαμπαερίδη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρωσικό Σπίτι» καθώς και παλιννοστούντες τεχνίτες που προσέφεραν εθελοντική εργασία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...