Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες - Η Άγκελα Μέρκελ επιβάλει στην Ελλάδα τις δικές της αποφάσεις - ακυρώνοντας δύο αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης!


Ο Πρωθυπουργός της χώρας ως εκπρόσωπος ενός ολόκληρου Έθνους έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων. Η Ελλάδα παρακολούθησε την επικεφαλής ενός ξένου κράτους να ανακοινώνει τις αποφάσεις για το μέλλον της. Χρονικά, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τόσο την ημερομηνία, όσο και το ερώτημα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, φάνηκε η Άγκελα Μέρκελ να επιβάλει στην Ελλάδα τις δικές της αποφάσεις (και κατ' επέκταση των άλλων) ακυρώνοντας δύο αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός (αυτό τουλάχιστον υποστήριζε) πήγαινε να προτείνει ένα δημοψήφισμα επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και δεύτερον ένα δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.Αντ' αυτού ακούσαμε από τα χείλη της Καγκελαρίου ότι η απόφαση της Ευρώπης είναι πριν τη συμφωνία, το συντομότερο Δυνατό και αρχές Δεκεμβρίου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα για το εαν θέλει να παραμείνει η όχι στο ευρώ. Άλλαξε και ο χρόνος και το ερώτημα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακολούθησε και δεν είχε να ανακοινώσει παρά το ότι η παραπάνω απόφαση είναι πλέον και της... Ελλάδας προσθέτοντας μόνο πως είναι πιθανότερη ημερομηνία η 4η Δεκεμβρίου. Όλα αυτά δείχνουν τι προηγήθηκε.


ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Απέναντι στις αιτιάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού η Καγκελάριος είχε να απαντήσει όπως είπε αργότερα ξεκάθαρα στις δηλώσεις της:
"Αν ο ελληνικός λαός πει πως δεν επιθυμεί η χώρα του να μείνει στη ζώνη του ευρώ θα το σεβαστούμε. Είμαστε προετοιμασμένοι"
Εξαπέλυσε μια ευθύτατη απειλή δηλαδή ότι τα όσα ζητά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας απ' το ευρώ.
Ακολούθησε μια εξίσου σκληρή τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί. Τι είχε να πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό;
"Βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί". Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι "δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του Γερμανού , του Γάλλου, του Ευρωπαίου πολίτη”
Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε δηλαδή η Ελλάδα θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και πως καμία χώρα δεν προτίθεται να δώσει τα χρήματα του λαού της πριν πάρουν απόφαση οι Έλληνες.
Το χαρτί της έκτης δόσης έπεσε σαν ευθύτατη απειλή απ' το ΔΝΤ η Κριστιν Λαγκαρντ:
“Όταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την 6η δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας”
Αν αυτά είπε στην ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ τότε έυκολα μπορεί κανείς να καταλάβει το πως και το με ποιον τρόπο ειπώθηκαν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό όταν οι πόρτες ήταν κλειστές.


Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ περιγράφοντας την κατάσταση και τη διαπραγμάτευση είπε:
“Ήταν δύσκολη" και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: "Ήταν σκληρή"
Μπορεί κανείς να μην περίμενε το Γ. Παπανδρέου στην είσοδο, μπορεί να “έσπασε” το πρωτόκολλο υποδοχής, μπορεί αυτό να έδειχνε το κλίμα πριν... μετά φάνηκε ότι η ευρώπη μας έδειξε την έξοδο.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...