Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Υπέρ του Σαμαρά και ο Stiglitz;




Θυμάστε τότε που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου πήγε στη Νέα Υόρκη, για να προεδρεύσει στη Συνεδρίαση της «Επιτροπής Stiglitz»; Και μετά που ο φίλος του και νομπελίστας Joseph E. Stiglitz απευθυνόμενος στο κοινό του Economist, στήριξε τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεψε τις εντυπώσεις στο Νταβός; Διαβάστε λοιπόν στη συνέχεια να δείτε τι λέει τώρα, μεταξύ άλλων, ο κ. καθηγητής σε άρθρο του με τίτλο…
The Ideological Crisis of Western Capitalism
Του Joseph E. Stiglitz, καθηγητή  στο Columbia University, και Νομπελίστα στα Οικονομικά.
Την ώρα που η Ελλάδα και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση, το φάρμακο  που προτείνεται είναι το χιλιοπαιγμένο πείραμα της αυστηρής λιτότητας, και οι ιδιωτικοποιήσεις, ένας συνδυασμός που απλώς καθιστά τα κράτη στα οποία εφαρμόζεται ακόμη πιο φτωχά και ακόμη πιο τρωτά. Η λύση αυτή απέτυχε στην Ανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική, και αλλού, και θα αποτύχει και στην Ευρώπη για μια ακόμη φορά. Ήδη απέτυχε στη Λετονία, στην Ιρλανδία, και στην Ελλάδα.
Υπάρχει μια εναλλακτική λύση: Μια στρατηγική ανάπτυξης υποστηριζόμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η ανάπτυξη θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει το χρέος της, προκαλώντας πτώση των επιτοκίων και αφήνοντας δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες επενδύσεις που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και μειώνει την ανάγκη κοινωνικών δαπανών, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας. Η εμπιστοσύνη που προκύπτει, οδηγεί σε περισσότερη ανάπτυξη.
Δυστυχώς όμως, οι κεφαλαιαγορές και οι δεξιοί οικονομολόγοι ( sic!) το βλέπουν αλλιώς. Πιστεύουν ότι η λιτότητα παράγει εμπιστοσύνη, και αυτή με τη σειρά της παράγει ανάπτυξη. Στη πραγματικότητα, η λιτότητα υπονομεύει την ανάπτυξη, δυσχεραίνοντας την δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας, ή τουλάχιστον αποφέρει πολύ λιγότερα από όσα υπόσχονται οι θαυμαστές της λιτότητας.
Χρειάζεται λοιπόν να επαναλαμβάνουμε πειράματα που έχουν ήδη αποτύχει πολλαπλώς; Δεν χρειάζεται, αλλά αυτό κάνουμε. Αν η ΕΕ και η Αμερική δεν καταφέρουν να επιστρέψουν σε συνθήκες ανάπτυξης, θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία. Ακόμη κι αν οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης, μια αποτυχία της ΕΕ και των ΗΠΑ θα είναι καταστροφική για όλους.
Αν δεν επικρατήσουν κάποιες πιο σώφρονες απόψεις, οδεύουμε προς καταστροφή.
S.A.-Project Syndicate
(ΥΓ. Μα αυτά που λέει ο κ. καθηγητής τα λέει καιρό τώρα ο “δεξιός” Σαμαράς. Ενώ αυτά που κατηγορεί ως “δεξιά πολιτική” τα εφαρμόζει ο φίλος του και μαθητής του, ο ΓΑΠ; Μπερδευτήκατε; Οι καθηγητάδες να δείτε πόσο έχουνε μπερδευτεί…)


www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...