Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

“ΙΠΠΟΦΑΕΣ” ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΦΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Σε ένα από τα τελευταία μου ταξίδια, στην Αριδαία της Πέλλας, συνάντησα έναν μικροπωλητή, ο όποιος μου σύστησε να πάρω και να γευτώ ένα φυτό άγνωστο εντελώς σε μένα, με την ονομασία Ιπποφαές. Δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και του είπα πως θα το ψάξω πρώτα και έπειτα θα το αγοράσω. Μου έκανε εντύπωση όταν μου είπε πως πραγματικά είναι ένα μαγικό φυτό, με πάρα πολλές βιταμίνες. Έτσι λοιπόν το έψαξα και δείτε τι ανακάλυψα!!!
ippofaes sea-buckthorn4.jpg
Εκατόν ενενήντα ωφέλιμα συστατικά!
Με βάση την ανάλυση του φυτού και των καρπών του, το ιπποφαές συμπεριλαμβάνεται δίκαια στην κατηγορία των υπερτροφών.

Το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες. «Οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Είναι ένα φυτό που βοηθάει πάρα πολύ στην τόνωση, ευεξία και ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού, τη γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος».

Το κύριο παράγωγο του ιπποφαούς είναι το έλαιο του φυτού, που παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Πέρα από συμπλήρωμα διατροφής, το ιπποφαές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ, από τους καρπούς του οι ίδιοι παρασκευάζουν χυμούς και μαρμελάδες. Μπορεί, επίσης, να το βρει κανείς στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία στην Ιεράπετρα σε μορφή αποξηραμένου φυτού, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες.

ippofaes assets_LARGE_t_189761_52931548.JPG
Το συνιστούν και οι γιατροί
Οι καρποί του είναι υπόξινοι και μοιάζουν με το σταφύλι, ενώ συναντάται σε μορφή θάμνου σε παράκτιες και ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Στη χώρα μας το βρίσκουμε κυρίως στην Εύβοια, όπου και καλλιεργείται σε ημιάγρια κατάσταση στην περιοχή Αχούρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα και το καρότο, υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε από το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια, ενώ περιέχει περισσότερες φυτοστερόλες από το έλαιο της σόγιας. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Επίσης, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση.

Για αυτό και συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των super foods, μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη, τη γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου.
Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες. Στα καταστήματα υγιεινής διατροφής βρίσκεται σε μορφή αποξηραμένου φυτού και χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Υπάρχει, επίσης, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες, που βρίσκεται σε μεγάλα φαρμακεία.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του προσφέρει στον οργανισμό τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μείωση του άγχους, ρύθμιση του μεταβολισμού, αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα. Οπωσδήποτε, πάντως, πριν από τη χρήση του πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το γιατρό.
 ippofaes sea-buckthorn3.gif
Το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος.

Είναι ένας θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, αφού αντέχει στην ξηρασία, στο κρύο (μέχρι -43ο C), στα άλατα κ.λπ. Η καλλιέργειά του σήμερα είναι αναπτυγμένη στη Ρωσία και στην Κίνα, αλλά δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να το βρούμε καλλιεργούμενο και σε πολλά άλλα μέρη, αφού έχει πολλές και σημαντικές
χρήσεις. Οι καρποί του έχουν αξία διαιτητική και φαρμακευτική ενώ βρίσκουν χρήση και στη βιομηχανία καλυντικών, στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία κλπ. Επιπλέον, σαν φυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον για χρήση στην αρχιτεκτονική τοπίου, ως αντιδιαβρωτικό σε επικλινή εδάφη και ως βελτιωτικό σε διάφορα προβληματικά εδάφη.
Ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει περίπου 40.000 είδη φυτών για τη διατροφή του αλλά και για άλλους σκοπούς, όπως φαρμακευτικούς, την παρασκευή καλλυντικών, στην αρχιτεκτονική των κήπων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους κλπ. To ερώτημα που ακούγεται από πολλούς σήμερα στη χώρα μας είναι αν υπάρχει
η δυνατότητα ακόμη να προταθεί κάποιο νέο είδος φυτού που να καλλιεργηθεί για πρώτη φορά στην πατρίδα μας και να έχει μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Το ενδιαφέρον του κόσμου για τέτοια φυτά υπάρχει, κυρίως σε νέους γεωργούς, ή και σε άλλους μη γεωργούς, που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια νέων φυτικών ειδών,
πού να έχουν ορισμένες από τις χρήσεις που προαναφέρθηκαν. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ δύσκολη και ίσως αδύνατη αν δεν υπήρχε πράγματι ένα τέτοιο φυτό που να εκπληρώνει όχι μόνο μερικές από τις χρήσεις αυτές αλλά όλες μαζί. Το φυτό αυτό είναι διεθνώς επιστημονικά γνωστό, με το ελληνικότατο όνομα Ιπποφαές (Hippophae rhamnoides, οικ. Elaeagnaceae).

Το όνομά του το οφείλει στο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος παρατήρησε στα ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Πήρε το όνομα του από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη)

Οι θρεπτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές σε μερικούς λαούς της Ασίας από αιώνες και γι' αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή φαρμακολογία
των λαών αυτών. Η φαρμακευτική αξία του είδους αυτού μνημονεύεται στα βιβλία της παραδοσιακής θιβετιανής ιατρικής, του 8ου αιώνα. Επίσης είναι γνωστό και από τη ρωσική παραδοσιακή ιατρική. Σήμερα στη Ρωσία, ύστερα από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες που έγιναν, το ιπποφαές θεωρείται σαν ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, το οποίο το ονομάζουν και «ανανά της Σιβηρίας»,
λόγω της γεύσεώς του και της αφθονίας του χυμού του.

Πολύ μεγάλη ανάπτυξη έχει η καλλιέργεια και η μεταποίηση του φυτού αυτού στη Ρωσία αλλά κυρίως στην Κίνα, όπου μετά το 1982 και μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί 3.000.000 στρέμματα, ενώ έχουν αναπτυχθεί 150 βιομηχανίες αξιοποίησης όλων των προϊόντων του τα οποία είναι: οι καρποί, οι σπόροι, τα φύλλα και οι φλοιοί του, από τα οποία παράγονται στην Κίνα 200 διαφορετικά είδη προϊόντων. Το ιπποφαές, είναι ένα είδος για το οποίο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 5 διεθνή συνέδρια, το δε τελευταίο έγινε στο Κεμπέκ του Καναδά το 2007 όπου έλαβαν μέρος εκατοντάδες ερευνητές από πολλές χώρες του κόσμου, όπως είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Λετονία, η Σουηδία, ή Ελβετία κλπ.
Ποιο είναι όμως αυτό το φυτό και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ιδιότητες που έχει ώστε να είναι τόσο περιζήτητο;

Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος που φθάνει συνήθως το ύψος των 2,5-4 μέτρων, φέρει αγκάθια και από μακριά μοιάζει πολύ με την ιτιά. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή υπάρχουν φυτά που παράγουν αρσενικά άνθη και φυτά που παράγουν μόνο θηλυκά. Οι καρποί του είναι μικροί μέχρι 1 εκατοστό μήκος, είναι κόκκινοι έως πορτοκαλί και φέρουν στο εσωτερικό τους ένα σπόρο ενώ είναι προσκολλημένοι ισχυρά επάνω στους βλαστούς, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολίες η συγκομιδή τους. Είναι φυτό που προσαρμόζεται σε πολύ διαφορετικά και δύσκολα περιβάλλοντα, αντέχει στο κρύο μέχρι -43ο C και στην ξηρασία, δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, μπορεί δε να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς λίπανση και άρδευση ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τα πιο υποβαθμισμένα εδάφη, εκεί όπου τα άλλα φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του θάμνου είναι ότι οι καρποί του έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και κυρίως σε βιταμίνη C, που φθάνει να είναι μέχρι 30
φορές μεγαλύτερη εκείνης του πορτοκαούς αποτελούσαν τους αποκλειστικούς χυμούς που χρησιμοποιούνταν στη διατροφή των αθλητών τους λόγω ακριβώς αυτών των ιδιοτήτων του.
Το ιπποφαές μπορεί να ανταποκριθεί σε τρεις βασικούς τομείς της ζήτησης στο σύγχρονο καταναλωτικό κοινό.
Ο πρώτος είναι ότι, το καταναλωτικό κοινό σήμερα για τη διατροφή του, δεν επιθυμεί να καταναλώνει τροφές που έχουν στόχο μόνο τον κορεσμό, αλλά θέλει να έχουν
και ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Αν και η γεύση των καρπών του ιπποφαούς μοιάζει σαν ένα μίγμα διάφορων καρπών με βάση τον ανανά, για τους περισσότερους ανθρώπους
η κατανάλωση των καρπών του σε νωπή κατάσταση δεν είναι αρεστή, επειδή έχουν πολύ όξινη γεύση και για το λόγο αυτό καταναλώνονται σε μίγματα χυμών με άλλους
καρπούς, σε μαρμελάδες, σε παγωτά, σε γλυκά, σε σάλτσες και σε λικέρ που έχουν εξαιρετική γεύση. Τα προϊόντα αυτά διατροφής δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά είναι και εξαιρετικά για την υγεία του ανθρώπου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην υγεία τους και τα λεγόμενα «λειτουργικά τρόφιμα» έχουν φανατικούς οπαδούς. Οι καρποί του ιπποφαούς, δεν έχουν μόνο πολύτιμες θρεπτικές ιδιότητες αλλά εξ ίσου έχουν και αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευεργετικοί επειδή προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, όπως είναι δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες, εγκαύματα, αλλεργίες, έλκος, προστασία από ακτινοβολίες κλπ. Η βιομηχανία των καλλυντικών χρησιμοποιεί επίσης τα προϊόντα του ιπποφαούς για την παρασκευή ποικίλων προϊόντων, όπως κρέμες, λοσιόν, αντηλιακά, πομάδες κλπ με αποτέλεσμα το φυτό αυτό να είναι πολύτιμο και στον τομέα αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι οι κρέμες που παράγονται από το ιπποφαές χρησιμοποιούνται από τους ρώσους κοσμοναύτες για την προστασία τους από την κοσμική ακτινοβολία κατά τα διαστημικά τους ταξίδια.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το φυτό αυτό χρησιμοποιείται στην προστασία του περιβάλλοντος κυρίως των επικλινών εδαφών, λόγω του ότι αναπτύσσει ένα πυκνό επιφανειακό
ριζικό σύστημα που συγκρατεί το χώμα από τη διάβρωση.

Ippofaes 378085-ippofaes.jpg
ΕΙΔΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέραν των άλλων, με την καλλιέργειά του, προστατεύονται επίσης και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά από την υποβάθμιση και τον ευτροφισμό και γι' αυτό το ιπποφαές θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα οικολογικά φυτά του πλανήτη.

Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, το ιπποφαές χρησιμοποιείται στην δημιουργία φυτοφρακτών, επειδή είναι ιδανικό φυτό για το σκοπό αυτό, αλλά και επειδή αποτελεί κατάλληλο φυτό για την προστασία της πανίδας και κυρίως των φασιανών. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι το χρησιμοποιούν σε δενδροφυτεύσεις κυνηγότοπων με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού των φασιανών επειδή οι καρποί του είναι εκλεκτή τροφή για αυτούς ιδίως το χειμώνα. Το φυτό αυτό επειδή αντέχει και σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χρησιμοποιείται σε φυτεύσεις κατά μήκος οδικών αξόνων στους οποίους κατά τον χειμώνα ρίχνουν αλάτι για προστασία από τον παγετό.

ippofaes.jpg
Προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειάς του

Σήμερα οι πιο μεγάλοι καταναλωτές των προϊόντων του ιπποφαούς στον κόσμο είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Μογγολία.
Στη Β. Αμερική ο θάμνος αυτός και οι ιδιότητές του δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστές και οι δυνατότητες που έχει να αναπτυχθεί σε αυτή την ήπειρο είναι πολύ μεγάλες. Στην Ευρώπη καλλιεργείται ο πολύτιμος αυτός θάμνος αλλά σε περιορισμένες εκτάσεις και η χρήση του ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστή. Ο τομέας της μεταποίησης των προϊόντων του (καρποί, σπόροι, φύλλα, φλοιοί) παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές αναπτύξεως επειδή σήμερα πολλά προϊόντα ή παράγωγά του έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση στις διάφορες αγορές του κόσμου.
Το κόστος συγκομιδής των καρπών του ιπποφαούς, είναι σχετικά υψηλό, λόγω των πολλών ημερομισθίων που απαιτούνται κυρίως επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με τα χέρια. Έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένες χώρες και μηχανές συγκομιδής του ιπποφαούς, αλλά ακόμη θέλουν βελτιώσεις. Για να μπορέσει η βιομηχανία μεταποίησης και αξιοποίησης των προϊόντων του να είναι βιώσιμη, οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να έχουν σαν στόχο την παραγωγή προϊόντων μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι τα «λειτουργικά τρόφιμα» αλλά και τα άλλα προϊόντα όπως είναι οι χυμοί, τα γλυκά, οι μαρμελάδες κλπ όπως και τα καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Οι θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του ιπποφαούς σε συνδυασμό με τη μεγάλη του προσαρμοστικότητα στα διάφορα περιβάλλοντα, το καθιστούν σαν ένα φυτό για το οποίο αξίζει κανείς να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει.

Στην Ελλάδα το φυτό αυτό είναι σχεδόν άγνωστο, αν και θα μπορούσε με την αξιοποίηση των καρπών, των σπόρων, των φύλλων, των φλοιών κλπ να δώσει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις, με στόχο:

" Την παραγωγή προϊόντων απαραίτητων για τη βιομηχανία καλλυντικών
" Την παραγωγή «λειτουργικών τροφίμων»
" Τη χρησιμοποίηση των καρπών του στη ζαχαροπλαστική, παραγωγή χυμών και τη μαγειρική
" Την παραγωγή φαρμακευτικών παρασκευασμάτων,
" Την παραγωγή προσθέτων διατροφής κλπ.
" Την παραγωγή φυσικών χρωστικών κατάλληλων για τις
φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες τροφίμων αλλά
και στην υφαντουργία σαν βαφικό φυτό.
" Την αναβάθμιση υποβαθμισμένων εδαφών λόγω της πολύτιμης ιδιότητας που έχει στο να εμπλουτίζει το έδαφος
με άζωτο.
" Την συγκράτηση επικλινών εδαφών και την προστασία
τους από την διάβρωση.
" Τη φύτευση πυρόπληκτων εκτάσεων παρέχοντας προστασία στα εδάφη αυτά από τη διάβρωση αλλά ταυτόχρονα δίδοντας εισόδημα μετά το 4ο έτος από τη φύτευση των δενδρυλλίων.
" Την χρησιμοποίηση των φύλλων, των νεαρών βλαστών και των υπολειμμάτων των καρπών μετά τη μεταποίησή τους για τη διατροφή των κτηνοτροφικών ζώων.
" Τη χρησιμοποίηση στα έργα πρασίνου και οδοποιίας για τη φύτευση των πρανών των δρόμων, λόγω της αντιδιαβρωτικής του δυνατότητας αλλά και της αντοχής του στο αλάτι, στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση του αλατιού το χειμώνα για την αντιμετώπιση του πάγου.
" Σαν καλλωπιστικός θάμνος στην αρχιτεκτονική των κήπων λόγω της μεγάλης αισθητικής αξίας του σαν διακοσμητικό φυτό.
Η δυσκολία για την εξάπλωση και διάδοση της καλλιέργειας του φυτού αυτού, στην Ελλάδα, είναι όπως και για κάθε άλλο νέο φυτό που αρχίζει να αναπτύσσεται στη χώρα μας. Απαιτείται η προβολή που πρέπει να έχει από τα ΜΜΕ και τις γεωργικές υπηρεσίες ώστε να δείξουν ενδιαφέρον οι αγρότες. Επίσης πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και από τις ανάλογες βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμάκων, τροφίμων κλπ, που θα μεταποιήσουν τα προϊόντα του. Βέβαια πολύ σημαντική πρέπει να είναι η συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ώστε να το εντάξει στην κατηγορία των καλλιεργειών που αξίζει να αναπτυχθούν στη χώρα μας με την ανάπτυξη των κατάλληλων προγραμμάτων. Τα ιδρύματα γεωργικής έρευνας, το ΕΘΙΑΓΕ, τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ πρέπει να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον ώστε να γίνουν πολλές πειραματικές εργασίες και να επισημανθούν οι καταλληλότερες ποικιλίες που πρέπει να καλλιεργηθούν στη χώρα μας αλλά και οι πλέον πρόσφορες τεχνικές καλλιέργειάς του, όπως η άρδευση, το κλάδεμα, η λίπανση, η εδαφοκάλυψη, η συγκομιδή των καρπών κλπ.

Το φυτό αυτό πράγματι μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ένα πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος που μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί δε να αξιοποιήσει πολλά υποβαθμισμένα εδάφη και να δώσει εισόδημα σε αγρότες μειονεκτικών περιοχών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ιπποφαές μπορείτε να βρείτε σε σχετικό βιβλίο από τον γράφοντα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑγροΤύπος.

Ippofaes image_thumb20.png
Συγγραφέας: Κάσσανδρος Γάτσιος
Εκδότης: Αγρότυπος
Αριθμός Σελίδων: 98
Έτος Έκδοσης: 04-2009
Το βιβλίο αυτό με την έκδοσή του, φέρνει κοντά για πρώτη φορά το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.
Από το φυτό αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα μέρη (καρποί, σπόροι, φύλλα, φλοιός, ξύλο) και να παραχθεί μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Το φυτό είναι ανθεκτικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχει δε τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί στα πιο άγονα, ξηρικά εδάφη και με ελάχιστη λίπανση δίνοντας εισόδημα και θέσεις εργασίας σε μειονεκτικές περιοχές.
Πραγματικά το ιπποφαές αποτελεί μία πιθανή νέα καλλιέργεια για τη χώρα μας που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στο γεωργικό και μεταποιητικό τομέα, ειδικότερα σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν έχουν πλέον μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Στο βιβλίο περιγράφονται:
Τα βοτανικά στοιχεία, οι χρήσεις και οι ποικιλίες του ιπποφαούς Λεπτομέρειες σχετικά με την καλλιέργεια του ιπποφαούς, όπως στοιχεία για το έδαφος, την φύτευση, την άρδευση, τη λίπανση, το κλάδεμα και τη ζιζανιοκτονία
Μέθοδοι πολλαπλασιασμού
Εχθροί και ασθένειες
Συγκομιδή, μεταποίηση και παράγωγα του ιπποφαούς
Χημική σύνθεση καρπών, πολύτιμες ουσίες και γαστρονομία του ιπποφαούς
Οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...