Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η επανάσταση στη Λιβύη αρχίζει να τρώει τα παιδιά της



Πληθώρα ερωτηματικών έχει προκαλέσει η δολοφονία του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Λίβυων αντικαθεστωτικών. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές, πρώην υπουργός Εσωτερικών που υπηρέτησε στην «καρδιά» του καθεστώτος Καντάφι από το 1969, πέρασε στις τάξεις των εξεγερμένων το Φεβρουάριο, ωστόσο υπήρξαν φήμες ότι διατηρούσε επαφές με τη λιβυκή ηγεσία και φέρεται να είχε κληθεί για «ανάκριση» στη Βεγγάζη.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δολοφονία του στρατηγού Γιουνές την Πέμπτη και δημιουργούνται εικασίες για διαιρέσεις εντός του αντικαθεστωτικού κινήματος που κατέληξαν στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή ή για χτύπημα υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι.
Ανταποκριτές διεθνών μέσων αναφέρουν ότι η δολοφονία έχει προκαλέσει φόβο και σύγχυση στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, σε μία στιγμή κατά την οποία οι εξεγερμένοι ξεκινούν επίθεση στα δυτικά και αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση -διορίζοντας ακόμη και τον δικό τους πρεσβευτή στο Λονδίνο.
Φέρετρο με τη σορό του στρατηγού Γιουνές εκτέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης με τους συγγενείς του στρατιωτικού διοικητή να δηλώνουν πίστη στον πολιτικό ηγέτη των αντικαθεστωτικών, Αμπντούλ Τζαλίλ. «Η Λιβύη πρώτα, έως ότου ο Θεός μας δώσει τη νίκη ή μας επιλέξει για μάρτυρες» δήλωσε ο ανιψιός του στρατηγού.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντούλ Τζαλίλ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο στρατηγός Γιουνές και δύο συνεργάτες του δολοφονήθηκαν από ενόπλους, λίγη ώρα αφότου είχαν κληθεί στη Βεγγάζη από το πολεμικό μέτωπο κοντά στο πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα.
Ο Αμπντούλ Τζαλίλ ανέφερε ότι συνελήφθη ο αρχηγός της ομάδας των ενόπλων, ωστόσο δεν αποκάλυψε ούτε που κρατείται, ούτε που σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση, ούτε που βρίσκονται οι σοροί των θυμάτων.
Ο στρατηγός Γιουνές επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον δικαστικής επιτροπής των ανταρτών στο προπύργιο τους, τη Βεγγάζη. Παραμένει άγνωστο σε τι ερωτήματα θα έπρεπε να απαντήσει, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου να αρκείται να δηλώσει πως αφορούσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον στρατηγό Τζαλίλ να είχε συλληφθεί νωρίτερα κοντά στο ανατολικό μέτωπο της Λιβύης και να οδηγούνταν σε ανάκριση σχετικά με καταγγελλόμενες διασυνδέσεις με το καθεστώς Καντάφι.
Το γεγονός αυτό εγείρει υποψίες για πιθανή δολοφονία του στρατηγού Γιουνές στα χέρια των ίδιων των αντικαθεστωτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη λιβυκή πρωτεύουσα, ο Γιούνες ήταν δυσαρεστημένος τους τελευταίους μήνες κυρίως εξαιτίας του διορισμού του πρώην στρατηγού του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χέφτερ στη θέση του διοικητή, με τον οποίο ο Γιούνες διαφωνούσε συχνά.
Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί και μία δολοφονική επίθεση με οργανωτές ή δράστες υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.
«Φαίνεται πως ήταν μία επιχείρηση που οργανώθηκε από τους άνδρες του Καντάφι. Νομίζουν ότι θα διχάσουν τους αντάρτες. Σίγουρα υπήρξε προδοσία, ένας ‘εν υπνώσει’ πυρήνας μεταξύ των ανταρτών» αναφέρει Λίβυος δημοσιογράφος και ακτιβιστής που βρίσκεται στο Λονδίνο.
Η δολοφονία του στρατηγού Γιουνές έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους υποστηρικτές του Καντάφι αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Τρίπολη. Την ίδια ώρα στη Βεγγάζη, ένοπλοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου μιλούσε ο αρχηγός του Συμβουλίου Αμπντέλ Τζαλίλ και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να αποχωρήσουν λίγο αργότερα.
Πολλοί εξεγερμένοι δεν εμπιστεύονταν τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές εξαιτίας της θέσης και του ρόλου του στο κανταφικό καθεστώς. Όμως, ο θάνατος του θα αποτελέσει πιθανότατα βαρύ πλήγμα για το κίνημα των αντικαθεστωτικών.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.antinews.gr/2011/07/29/115502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...