Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Eισαγγελέας Αρείου Πάγου: "Tο μεταναστευτικό πρόβλημα μεγαλύτερο του δημοσιονομικού"



ImageΣε ανοιχτή καταγγελία ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται  σε μεγαλύτερο του δημοσιονομικού προβλήματος» προχώρησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας-μελέτης με τίτλο «Γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και οι συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης».
Η έρευνα, με θέμα τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου  της Αθήνας, εκπονήθηκε για λογαριασμό της ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α), από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι 

«H καθημερινή συνάθροιση των λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ομόνοιας και η προσπάθειά τους να επιβιώσουν οδήγησαν στην άνθιση του παραεμπορίου. Η μαζική παρουσία τους στο κέντρο της πόλης προσέδωσε μια εικόνα που δε συνάδει με τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Η συμβίωσή τους με τους υπόλοιπους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής κατέστη προβληματική. Καλλιεργήθηκε αίσθημα μειωμένης δημόσιας ασφάλειας, το οποίο με τη σειρά του αποθάρρυνε τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και προσέλκυσε περιθωριακά στοιχεία. Η λανθασμένη επιλογή για εγκατάσταση σταθμών του ΟΚΑΝΑ στην ευρύτερη περιοχή επέτεινε σημαντικά το πρόβλημα.
Aπό το 2008 η αστυνομία θεωρεί πως στην ευρύτερη περιοχή έχει σχηματιστεί γκέτο. Τώρα το πρόβλημα έχει καταστεί περίπλοκο και η επίλυσή του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολλές παθογένειες που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία της πόλης, τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, τα μεταναστευτικά ρεύματα που αδυνατεί να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος και την οικονομική συγκυρία, συντελούν στην αναπαραγωγή παθογόνων καταστάσεων και οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο περιφερειάρχης Αττικής, Ιωάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο Γεώργιος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...