Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Όπλο μικροκυμάτων σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν



Ουάσινγκτον

'Ένα καινούργιο όπλο μικροκυμάτων, σχεδιασμένο να απωθεί τον εχθρό δημιουργώντας ένα αφόρητο αλλά ακίνδυνο αίσθημα καψίματος στο δέρμα, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Το Σύστημα Ενεργού Άρνησης ή ADS είναι ένα από τα νεότερα «μη θανατηφόρα όπλα» που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου.

Εκπέμπει μια αόρατη δέσμη που λειτουργεί όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων και θερμαίνει τα μόρια νερού σε απόσταση έως και 500 μέτρων.

Εικόνα

Τα μικροκύματα του ADS δημιουργούν έτσι μια αφόρητη αίσθηση καύσου, δεν προκαλούν όμως έγκαυμα καθώς δεν διεισδύουν στο δέρμα σε βάθος άνω του μισού χιλιοστού και δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Το όπλο έχει δοκιμαστεί 11।000 φορές σε 700 εθελοντές, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι. Κανείς δεν υπέστη μόνιμες βλάβες, όλοι όμως αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν για να γλιτώσουν τον πόνο, και πολλοί δεν κρατήθηκαν και άρχισαν να ουρλιάζουν.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το BBC, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε ότι το όπλο βρίσκεται στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε όμως ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χρήση του.

Το ADS αναπτύχθηκε από την Κοινή Διεύθυνση Μη Θανατηφόρων Όπλων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με την εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon.

[Raytheon ("light of/from the gods"=φως των/από τους θεούς)] http://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon

Αναπτύχθηκε κυρίως για τον έλεγχο του πλήθους σε διαδηλώσεις, για σταθμούς ελέγχου σε δρόμους και σε λιμάνια, καθώς και για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο ορθογώνιος πομπός της ακτίνας είναι σχεδιασμένος για εγκατάσταση πάνω σε οχήματα Humvee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...