From HEIL GAP ( or mind the GAP )
Η Ισπανική Iberdrola ακολουθεί την τύχη της Repsol (REP.MC) στη Λατινική Αμερική, καθώς ο βολιβιανός στρατός καταλαμβάνει τα κτίρια της σύμφωνα με τις διαταγές της βολιβιανής κυβέρνησης για την κρατικοποίηση της .
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλεςδιέταξε την εθνικοποίηση των τεσσάρων μονάδων που ανήκουν στην μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας, την Iberdrola SA (IBE.MC).
Λίγες ώρες αργότερα, ο στρατός και η αστυνομία κατέσχεσαν τα γραφεία της εταιρείας.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Βολιβίας κατάσχεσε δύο από τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας της Iberdrola (Electropaz και Elfeo), το σέρβις της εταιρεία και μια εταιρεία επενδύσεων.
Αυτό είναι μέρος του σχεδίου της Βολιβίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε πιο προσιτές και προσβάσιμες τιμές για τον πληθυσμό της.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και του νερού.
Μέχρι στιγμής, 15 επιχειρήσεις έχουν εθνικοποιηθεί από το 2006 όταν ο Μοράλες ξεκίνησε την εκστρατεία του .
Μια ευχάριστη ανακοίνωση από τον HEIL GAP (or mind the GAP) .
Εαν σε πολλούς έλληνες αυτά που μόλις διάβασαν ακούγονται το λιγότερο ωςεξωπραγματικά, καθώς ζουν στην μοναδική «δημοκρατία» που ο λαός της επέλεξε με την «δημοκρατική» του ψήφο να φέρει στην εξουσία μια συμμορία που ξεπουλά και διαλύει την πατρίδα μας ... ο HEIL GAP σας ενημερώνει οτι εδώ και μερικές ημέρες ξανανοίξε το heilgapormindthegap.blogspot.com όπου και μπορείτε να διαβάσετε εκατοντάδες άρθρα του « για τις βλαβερές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού »
Θα αποζημιωθούν όμως οι μέτοχοι της Iberdrola ;
Σύμφωνα με τον Μοράλες , ναι, αλλά οι μέτοχοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει δίκαια την αξία της εταιρείας για μια αποδεκτή συμφωνία αποζημίωσης.
Μια συμφωνία αποζημίωσης θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός 180 ημερών.
Ενώ η Iberdrola και οι μέτοχοι της θα δυσανασχετήσουν με τον λαό της Βολιβίας είχαν … προειδοποιήσει εκ των προτέρων.
Ο Μοράλες εστίασε στο ότι το 66% της αγροτών και το 13% των κατοίκων των αστικών κατοικιών δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, και ότι η Iberdrola είναι από τους μεγαλύτερους διανομείς .
Η Iberdrola δεν είναι ακριβώς …. « υπέρμαχος της ισοτιμίας » …. σύμφωνα με τον Μοράλες…..
Χα, χα , χα !
Μια άλλη ισπανική εταιρεία, η Red Electrica, κρατικοποιήθηκε το 2012.
Το 2010, η Βολιβία εθνικοποίησε τις τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας που ανήκουν στις GDF Suez (ΓΣΖ) της Γαλλίας και Rurelec του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2006, ο Μοράλες εξαγόρασε το πετρέλαιο και τους φορείς εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και στη συνέχεια εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρέλαιο και του φυσικού αέριου, αναδιανέμοντας έτσι τον πλούτο των φυσικών πόρων.
Τον Ιούνιο του 2012, τα υπόλοιπα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων των ξένων συμφερόντων, είχαν δεόντως προειδοποιηθεί όταν ο γίγαντας του κασσίτερου και του ψευδαργύρου Glencore έχασε τα περιουσιακά της στοιχεία μέσω των θυγατρικών της.
Το υψηλότερο όμως προφίλ εθνικοποίησης περίπτωση ήταν στην Αργεντινή, , όταν η κυβέρνηση απαλλοτριώθηκε την YPF- την μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη χώρα, κατηγορώντας την Repsol της Ισπανίας ότι αρνείται να επενδύσει σε στοιχεία ενεργητικού χαμηλού κινδύνου, με στόχο τη μεγιστοποίηση του πλούτου της.
Ενώ η Repsol παλεύει και για αυτό έχει πάει την υπόθεσή της στους διαιτητές της Παγκόσμιας Τράπεζας , η Iberdrola δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την « οδό »καθότι η Βολιβία από το 2007 δεν είναι πλέον μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
( εάν θέλετε μπορείτε να διαβάστε προηγούμενο άρθρο του HEIL GAP …
« η νοτιοαμερικανική άνοιξη »)
( Ξέρεις HEIL GAP ότι τώρα τελευταία βάζεις πολύ προφητικούς τίτλους ; )
Η εθνικοποίηση των πόρων θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους των επενδυτών του 2013.
Και η Βολιβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μαζί με τη Βενεζουέλα στη Λατινική Αμερική, ενώ μερικές αφρικανικές χώρες όπως η Γουινέα, η Ζιμπάμπουε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα πρέπει επίσης να επισημανθούν ως πολύ υψηλού κινδύνου.
Εδώ στοιχηματίζω ότι οι νεοαποικιοκράτες θα λένε :
«Καλά που υπάρχει και η Ελλάδα και μπορούμε … να δουλέψουμε βρε αδελφέ !»
Αυτό που ανησυχεί τους neocons στην Βολιβία, δεν είναι μόνο ότι οι ξένες εταιρείες δεν έχουν την διαιτησία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά το ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν πρόεδρο του οποίου η εκτελεστική εξουσία είναι απεριόριστη και συχνά ασκείται σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα .
Οι μετοχές Iberdrola μειώθηκαν κατά 1,3% σε 4,08 ευρώ στη διαπραγμάτευση της
Μαδρίτης στις 31 Δεκεμβρίου 9:56 π.μ.
Αν και η εταιρεία είναι πιθανό να συναντηθεί με την κυβέρνηση της Βολιβίας αυτή την εβδομάδα για το ζήτημα αυτό , η αποζημίωση θα πάρει κάποιο χρόνο, έχοντας κατά νου ότι η Red Electrica, που κατασχέθηκε τον Μάιο του 2012, δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί.
Ο Μοράλες πιέζεται ώστε να επιστρέψει τους φυσικούς πόρους της χώρας στον εγχώριο πληθυσμό που τον εξέλεξε το 2006.
Κάτι δηλαδή σαν τον αριστερό «πάστορα κουβέλη» ; Ή μήπως και κάνω… λάθος;
Το ερώτημα είναι αν αυτές οι εθνικοποιήσεις θα οδηγήσουν στην πραγματικότητα σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Αν τα αποτελέσματα δεν γίνουν άμεσα ορατά, ο Μοράλες θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από την πίεση του εκλογικού σώματος, αλλά είναι πιθανό και να καταλήξουν σε χειρότερη οικονομική κρίση, αν οι εθνικοποιημένες επιχειρήσεις δεν λειτουργήσουν στο αναμενόμενο επίπεδο.
Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι τώρα;
Αν πιστέψουμε τον πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, υπάρχει ορατή οικονομική πρόοδος στον απόηχο της κρατικοποίησης των υδρογονανθράκων, αλλά η χρονική περίοδος του 2013 θα το δείξει σαφέστερα.
HEIL GAP ( or mind the GAP )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου