Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Morgan Stanley: Πιθανό το σενάριο διπλού νομίσματος...Το ευρωπαϊκό ερευνητικό τμήμα της επενδυτικής τράπεζας «Morgan Stanley» δημοσίευσε μία έκθεση που περιγράφει την σύνδεση των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου με την οικονομική πορεία της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες...Στην έκθεση, που υπογράφεται από έγκριτους οικονομολόγους, γίνεται μία περιγραφή του πολιτικού σκηνικού μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ....
τονίζεται αρκετές φορές πως είναι δύσκολο όχι μόνο για το πρώτο κόμμα αλλά ακόμη και για τον συνασπισμό δύο κομμάτων, να σχηματίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών.
 
«Αναπόφευκτη πραγματικότητα είναι το ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση. [...] Από την στιγμή που η χρηματοδότηση αυτή δεν έρχεται από την εσωτερική αγορά, τότε θα έρθει από τους δανειστές» σημειώνεται.

«Το κόστος των μέτρων λιτότητας είναι ο αποπληθωρισμός. Αυτό επηρεάζει τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος έχει λόγο στις πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις. Το κόστος της επιδίωξης άλλων πολιτικών, από την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι την χρεοκοπία, ή έστω την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, έχει επιπτώσεις στους πιστωτές οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι εκτός Ελλάδος. Δεν ψηφίζουν».

Στην συνέχεια η «Morgan Stanley Research Europe», κάνει μία αναφορά στο δημοσκοπικό περιβάλλον προ των εκλογών.

Επίσης στο σχολιασμό των παραπάνω αποτελεσμάτων η έρευνα αναφέρει πως:

«Αν ο κόσμος ψηφίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα (Νέα Δημοκρατία) που ηγείται στα ποσοστά θα αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στις εκλογές, τότε θα εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κυβερνήσει. Συμπεριλαμβανομένου του "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς μπορεί να χρειαστούν και άλλα κόμματα επίσης. Γενικότερα πάντως περίπου εννέα ή δέκα κόμματα έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στην Βουλή».

Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι παρά τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων στα μέτρα λιτότητας, (οι οποίες ωστόσο δεν δεσμεύουν κανέναν νομικά), οι αγορές παραμένουν εν αμφιβολία σχετικά με τις υποσχέσεις αυτές.

«Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για τα μέτρα του 2013-2016 μέσα στον Ιούνιο. Έτσι δεδομένου του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ίσως εξαρτώνται από συμμαχίες με μικρότερα, τότε θα δοκιμαστεί στο μέλλον και η πολιτική σταθερότητα» υποστηρίζεται στην έκθεση.

«Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Ιουνίου, τότε η Τρόικα ίσως αποφασίσει να παρακρατήσει τις πληρωμές προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι όμως ένα υποθετικό σενάριο, καθώς ίσως η Τρόικα αρκεστεί σε μία τυπική ή άτυπη προειδοποίηση την πρώτη φορά». «Εάν όμως», αναφέρεται στην έκθεση, «με την πάροδο του χρόνου, μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπάρξουν ξανά αποκλίσεις, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποφασίσει την άρνηση εκταμίευσης δόσεων του δανείου»

Η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμές στην συνέχεια, είναι το ζήτημα, καθώς οι συντάξεις, οι παροχές και πολλές άλλες πληρωμές είναι πολύ σημαντικές. Η «Morgan Stanley Reserach Europe», σχολιάζοντας την ανάγκη αυτή της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν διστάζει να αναφέρει και το σενάριο διπλής νομισματικής μονάδας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πέραν του ευρώ και ένα εγχώριο νόμισμα. Ωστόσο επισημαίνει πως «μία τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου σταθερή».

Πηγή: iefimerida.gr
Από:  epikaira.gr
 hassapis-peter.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...