Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αντικατάσταση του πετρελαίου με μικρο-φύκια…


 
Τα μικρο-φύκια, πηγή βιοκαυσίμων που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων και των καινοτόμων τεχνολογιών απόσπασης, εκτιμούν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας, τα μικρο-φύκια θα μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν έως το 17% των αμερικανικών πετρελαϊκών εισαγωγών. Το υπουργείο αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον 30 προγράμματα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικρο-φύκια έναντι επενδύσεων συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων...

 
Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

«Εκπονήσαμε μια μελέτη που δείχνει ότι το καύσιμο -βενζίνη ή γκαζολίνη- που αντλείται από μικρο-φύκια θα μπορούσε να παραχθεί έναντι μόλις 2,28 δολαρίων το γαλόνι (3,78 λίτρα)» δηλώνει ο Ριγκς Εκελμπέρι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Originoil, δηλαδή σχεδόν δύο φορές λιγότερο από τη σημερινή τιμή στην αντλία του πρατηρίου. 

Η Originoil είναι μια από τις εταιρίες στις ΗΠΑ μαζί με την Sapphire Energy, στην οποία επένδυσε ο Μπιλ Γκέιτς, που εφαρμόζουν αποδοτικές τεχνολογίες εξαγωγής του καυσίμου που παράγεται από αυτούς τους θαλάσσιους μικρο-οργανισμούς. Οι πετρελαϊκές εταιρείες Exxon και Shell στοιχηματίζουν επίσης στο υποσχόμενο δυναμικό των μικρο-φυκιών, μέσω της σύμπραξή τους με τις εταιρείες Synthetic Genomics και Cellana αντίστοιχα. 

«Στις ΗΠΑ τα βιοκαύσιμα που αντλούνται από φύκια θα παραχθούν αρχικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τις αερομεταφορές. Συνεπώς, εκ του γεγονότος αυτού θα πρέπει να αναμένουμε πιθανώς την έναρξη της προσεχούς δεκαετίας για διάθεση ευρείας κλίμακας για τους αυτοκινητιστές» εξηγεί ο πρόεδρος της Originoil. 

Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. προβλέπει την αντικατάσταση στην προσεχή οκταετία του 50% της κατανάλωσής του σε καύσιμα με βιοκαύσιμα, τα οποία δεν ανταγωνίζονται καλλιέργειες για την ανθρώπινη διατροφή.



dimotikosafari.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...