Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

"Τσακίζουν" ελεύθερους επαγγελματίες & αγρότες, ενώ προωθούν Ε10 για ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες"




Image
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να... επινοήσουν νέους τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων, ενώ μέτρα ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται ή δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να αίρει την εμπιστοσύνη  του στο ελληνικό πρόγραμμα διασωσης -όπως αποκαλύπτει το εμπιστευτικό έγγραφο που διέρευσε στο der Spiegel επτά μόλις μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών- και να απαιτεί  πρόσθετα διορθωτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να καλυψθούν οι αστοχίες του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο  θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου την ερχόμενη Πέμπτη, προτείνει μέτρα-σοκ  όπως την φορολόγηση των αγροτών με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται  οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και  των επαγγελματιών κατά τον τρόπο  που φορολογούνται οι εταιρίες (!), δηλαδή με φόρο  20% από το πρώτο ευρώ.
Οι ρυθμίσεις που  θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες  και αγρότες θα αφορούν στα εισοδήματα του 2012 που  θα δηλωθούν το 2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές,  η πρόταση για τους αγρότες  περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογήσεώς τους. Οι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία, να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν και θα φορολογούνται λογιστικά  με βάση τα δεδομένα των βιβλίων  τους.
Ανατροπές προβλέπονται και στο φορολογικό καθεστώς που διέπει όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες  και τις ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός  από τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού  του εισοδήματός τους, το υπουργείο  Οικονομικών  επεξεργάζεται και  την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου τους, με αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων.
Επιπλέον προχωρά  και το σχέδιο για την εισαγωγή ενός νέου εντύπου στην φορολογία  εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, μέσω του οποίου θα ελέγχονται δαπάνες, καταθέσεις και εισοδήματα.
Με την καθιέρωση  ενός νέου εντύπου "Ε10" επιχειρείται ο ηλεκτρονικός  έλεγχος "πόθεν έσχες" για το σύνολο των εισοδημάτων  και των δαπανών  που θα αποτυπώνονται  σε ειδικές στήλες: σε μία στήλη  θα καταχωρούνται το σύνολο  των  εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην  άλλη θα περιγράφονται οι  δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισήγηση που επεξεργάζεται το υπουργείο  Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση  του αφορολόγητου ορίου των 5. 000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων  τους με συντελεστή 20%, παρόμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις  εταιρείες.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...