Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΘΡΟΟΡΚ: ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΛΗΣΤΩΝ


Το διπλό μαρτύριο της εισβολής και της σεξουαλικής κακοποίησης έζησε μια 33χρονη μητέρα διδύμων στη Γλυφάδα Αντιμέτωποι με κακοποιούς που δεν διστάζουν να παραβιάζουν πόρτες ακόμα και μέρα μεσημέρι βρίσκονται όλο και περισσότεροι πολίτες. Τα μέλη των συμμοριών που σπέρνουν τον φόβο στα σπίτια δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να πυροβολήσουν όσους διανοηθούν να αντιδράσουν. Το διπλό μαρτύριο της εισβολής και της σεξουαλικής κακοποίησης έζησε μια 33χρονη μητέρα διδύμων στη Γλυφάδα. Τέσσερις είναι οι κυριότερες συμμορίες των ληστών που μπαίνουν τις νύχτες στα σπίτια της βορειοανατολικής Αττικής και κλέβουν χρήματα και τιμαλφή από τους έντρομους ιδιοκτήτες τους.

Οπως λένε οι αστυνομικοί που ερευνούν τις υποθέσεις αυτές, η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη είναι η αλβανική και ακολουθούν η ρουμάνικη, και η πολωνική.
Πρόκειται, αναφέρουν, για εξαιρετικά οργανωμένες συμμορίες, τα μέλη των οποίων διαθέτουν γνώσεις ακόμα και για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αν και η εμπειρία δείχνει ότι σπάνια χτυπούν σπίτια με συναγερμούς. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ποικίλλουν, αλλά συνήθως ο μέσος όρος φθάνει τα τριάντα χρόνια, αφού, όπως λένε οι αστυνομικοί, "εκτός από τις γνώσεις στα ηλεκτρονικά και στις διαρρήξεις κλειδαριών, χρειάζεται και ευελιξία για να ανέβεις σε μπαλκόνια...".

"Εκτιμούμε ότι είναι νέοι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι οι περιγραφές των θυμάτων δεν είναι ακριβείς λόγω της ταραχής και του πανικού των θυμάτων", λέει ανώτερος αξιωματικός από τη Βορειοανατολική Αττική, στην οποία τα κρούσματα ληστειών όλο και πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα. "Υπήρξε περίπτωση ανθρώπου που κατέθεσε ότι οι δράστες διάρρηξης στο σπίτι του ήταν γύρω στα 35 και, όταν μετά από πολύ καιρό έτυχε να συλληφθούν, αποδείχτηκε ότι τα χαρακτηριστικά τους δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που μας είχε περιγράψει".

Τα μέλη της αλβανικής συμμορίας προτιμούν, κυρίως, χρήματα και τιμαλφή, ενώ οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί αρπάζουν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.

Τις κλεμμένες συσκευές, λένε οι αστυνομικοί, τις πουλάνε σε πολύ μικρές τιμές, κυρίως, σε οικογένειες ομοεθνών τους που διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πολυεθνικές των ληστών

Η συμμορία των Αλβανών εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή και χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και αδίστακτη, ενώ τα μέλη της διαπνέονται από έντονη εθνοτική συνείδηση. Παράλληλα, τους χαρακτηρίζει ισχυρό αίσθημα συλλογικής ταυτότητας, με συνέπεια να υπάρχει ισχυρή αλληλεγγύη και προστασία.

"Οταν συλληφθεί κάποιος, δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με τα άλλα μέλη της ομάδας του", λέει αξιωματικός της Ασφάλειας.

"Καταρτισμένοι"
Οι Ρουμάνοι διαρρήκτες συνήθως, αποθηκεύουν σε σπίτια που νοικιάζουν πολλές από τις κλεμμένες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και τις διαθέσουν σε κλεπταποδόχους.


Οι πολυεθνικές των ληστών

Επίσης, φροντίζουν να... εξοπλίζουν και τα σπίτια των δικών τους στη χώρα τους, αποστέλλοντάς τους πολλά από τα κλοπιμαία ταχυδρομικά.

Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί που εισβάλλουν τις νύχτες στα σπίτια οικογενειών χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως οι πλέον... "επιστημονικά καταρτισμένοι" από τα μέλη συμμοριών των άλλων εθνικοτήτων.

"Δείχνουν να έχουν γνώσεις σε ηλεκτρονικά, στην απενεργοποίηση συστημάτων ασφάλειας και κατέχουν καλά το θέμα του ανοίγματος κάθε είδους συμβατικής κλειδαριάς", αναφέρουν οι αστυνομικοί.

Α. ΦΟΥΣΤΑΝΟΣ
Α. ΦΟΥΣΤΑΝΟΣ

Τονίζουν, επίσης, ότι "είναι πιο μεθοδικοί και πριν εισβάλουν σε κάποιο σπίτι παρακολουθούν κάθε κίνηση σε αυτό για καιρό και δείχνουν να διαθέτουν ευρύ δίκτυο συνεργατών σε πολλές "ειδικότητες" που σχετίζονται με τις κλοπές και τις ληστείες στα σπίτια...".

Δεκάλογος
Τι πρέπει να προσέχουμε


1 Η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία απέναντι σε κάθε άγνωστο είναι το πρώτο μέτρο προστασίας κάθε πολίτη.

2 Το βράδυ καλό είναι να κλειδώνετε την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας, αφού είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον να παραβιάσει κλειδωμένη κλειδαριά παρά μία πόρτα που έχει απλά κλείσει.

ΡΙΕΡΑ
ΡΙΕΡΑ

3 Οσοι μένετε σε χαμηλούς ορόφους, κάτω από το μπαλκόνι μην τοποθετήσετε αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως "σκαλοπάτι" από διαρρήκτη για να ανέβει στο διαμέρισμά σας.


4 Η είσοδος της οικίας πρέπει να είναι πάντα καλά φωτισμένη.


5 Μην αναφέρετε σε κανέναν ότι έχετε αγοράσει κάποιο πολύτιμο αντικείμενο.


6 Μην αφήνετε στο σπίτι τιμαλφή και χρήματα.


7 Τοποθετήστε συναγερμό, καθώς επίσης μία ή και περισσότερες ασύρματες κάμερες.


8 Ενας σκύλος, πίσω από κλειστή πόρτα, λειτουργεί μόνο με το γάβγισμά του πάντα αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ληστή.


9 Ξεχάστε ό,τι έχετε δει στις... ταινίες και θυμηθείτε ότι απέναντι στον εισβολέα το πρώτο πράγμα που έχει πάντα αξία είναι η ζωή σας και η ζωή των δικών σας ανθρώπων.


10 Εάν αποφασίσετε να φύγετε για κάποιες ημέρες από το σπίτι σας, γνωστοποιήστε το στους γείτονες προκειμένου να προσέχουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.




Απέναντι στα όπλα...
Στιγμές τρόμου


Ληστεία Φουστάνου
Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός έπεσε θύμα τριών ληστών τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο πατρικό του σπίτι στην Κηφισιά. Οι δράστες αφού τον ακινητοποίησαν και τον τραυμάτισαν, του έδεσαν τα χέρια με πλαστικούς σφιγκτήρες και τον λήστεψαν. Οταν ο γιατρός προσπάθησε να αντισταθεί, ο ένας από τους ληστές τον χτύπησε με το πιστόλι στο πρόσωπο, με συνέπεια να τον τραυματίσει ελαφρά. Οι κακοποιοί, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι πιθανότατα αλλοδαποί.


Δολοφονία συνταξιούχου
Στις 3 Οκτωβρίου άγνωστοι εισέβαλαν στην οικία 60χρονου στην οδό Σβορώνου 25, στην Καλλίπολη Πειραιά και αφού κατέσφαξαν με μαχαίρι τον σκύλο του, τον έδεσαν και τον φίμωσαν με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία. Εν συνεχεία άρπαξαν χρήματα και τιμαλφή και εξαφανίστηκαν.


Εκτέλεση 83χρονου
Συνταξιούχο αστυνομικό, ηλικίας 83 ετών σκότωσαν πριν από μία εβδομάδα στην οδό Βερανζέρου στην Κερατέα άγνωστοι διαρρήκτες. Το θύμα προσπάθησε να αντισταθεί και ένας από τους κακοποιούς τον πυροβόλησε με πιστόλι.


Σεξουαλική κακοποίηση
Τρία άτομα οπλισμένα με όπλα τύπου καλάσνικοφ εισέβαλαν ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου σε σπίτι στη Γλυφάδα και αφού ακινητοποίησαν τα μέλη της οικογένειας κακοποίησαν σεξουαλικά τη γυναίκα, η οποία είναι μητέρα διδύμων. Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν στοιχεία στα χέρια τους που τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι δράστες ανήκουν σε συμμορία Αλβανών.


"Εγδυσαν" τον Ριέρα
Πέρυσι τον Δεκέμβριο θύμα διαρρηκτών είχε πέσει μέσα στο σπίτι του στη Βούλα και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Αλμπερτ Ριέρα. Οι κλέφτες τρύπωσαν την ώρα που κοιμόταν και του άρπαξαν 2 πανάκριβα αυτοκίνητα, ένα Audi και μία Mercedes, 800 ευρώ, 200 λίρες Αγγλίας, κοσμήματα, ένα laptop και 4 κινητά τηλέφωνα.


ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Βασίλης Καρύδης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, καθηγητής Εγκληματολογίας
Μεταλλαγμένη εγκληματικότητα


Αυτό που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά στη μικροεγκληματικότητα είναι μια μετάλλαξη στα χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης.


Μιλάμε πια για μια συστημική εγκληματικότητα, που σε συνδυασμό με την οικονομική -τα διάφορα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας- έχει αποκτήσει έναν δομικό χαρακτήρα ο οποίος έχει εμπεδωθεί στον κοινωνικό ιστό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αλλάξουν πλέον τα χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.


Οι δράστες πλέον στρέφονται αδιακρίτως κατά του πολίτη στον δρόμο, εισβάλλουν στο σπίτι του, "εισάγουν" περισσότερη βία στον τρόπο δράσης και πολύ συχνά πια βλέπουμε να κάνουν προληπτική χρήση αυτής της βίας. Παλιά η άσκηση βίας ήταν το έσχατο καταφύγιο σε αυτού του είδους την εγκληματικότητα. Δεν αποκλείεται πολλοί εξ αυτών που την ασκούν να έχουν χάσει τον αυτοσεβασμό τους και κατά συνέπεια να μη σέβονται και τους υπόλοιπους ανθρώπους.


Το σίγουρο είναι ότι πλέον οι συνθήκες είναι υπερώριμες για έναν διαφορετικού τύπου επιχειρησιακό σχεδιασμό αστυνόμευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η... μεταλλαγμένη εγκληματικότητα!

 


hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...