Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επιτέλους επίδειξη δύναμης: Αρμάδα στέλνει η Ελλάδα στην Αν.Μεσόγειο!


Μεγάλη αεροναυτική δύναμη αποφάσισε να παρατάξει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καταστήσουμε σαφές "προς κάθε ενδιαφερόμενο" ότι η χώρα ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της είναι έτοιμη για μείζονος έκτασης αεροναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλη απόσταση από τις χερσαίες βάσεις.
Και βέβαια ότι διατηρεί ακέραιες τις δυνατότητές της να αστυνομεύσει τις περιοχές αρμοδιότητάς της και δικαιωμάτων της... 
Με αφορμή την άσκηση έρευνας-διάσωσης "ΙΩΝΑΣ 2011" ακόμα και αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας στην άλλη άκρη του Αιγαίου με αφορμή μια "ειρηνική" άσκηση SAR, όπου όμως από ελληνικής πλευράς θα παραταχθούν: 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 ή 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατος, 1 κανονιοφόρος, 1 C-130, 1 ΑΒ-205, 2 Super Puma, οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, πλωτά μέσα του Λιμενικού κλπ. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου 2011, όπως προαναφέραμε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) και έχει ξεχωριστή σημασία ειδικά σε αυτή την συγκυρία.
Την άσκηση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Η έξυπνη κίνηση διεξαγωγής της άσκησης σε μία περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω ΑΟΖ, αλλά και γενικότερης ψυχολογίας, πιστώνεται στο ΓΕΕΘΑ.
Είναι βέβαιο ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξουν "παρατράγουδα" και για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί ειδικό επιχειρησιάκό σχέδιο αντιμετώπισής τους με την ετοιμότητα του συνόλου του Π.Ν. και της Αεροπορίας.
Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΩΝΑΣ» είναι άσκηση μικρής κλίμακας, με σκοπό την παρουσίαση – επίδειξη της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος έρευνας – διάσωσης καθώς και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων δυνάμεων. Εκτελείται στην περιοχή ευθύνης έρευνας – διάσωσης της χώρας μας (σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συμβάσεις των International Civil Aviation Organization (ICAO) και International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία, τις οικείες διατάξεις και διαταγές ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η άσκηση έχει διεξαχθεί το 2008 σε περιοχή ανατολικά της νήσου Ρόδου και το 2009 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Η άσκηση θα διευθύνεται – συντονίζεται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), λόγω αρμοδιότητας.
Συνοπτικά στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται εκτέλεση – παρουσίαση επιχείρησης έρευνας – διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από αεροπορικό ατύχημα, μετά από ναυάγιο καθώς και στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα συνέπεια ατυχήματος  δηλαδή υπάρχει και σενάριο διάσωσης-έρευνας μάχης (CSAR).
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σενάριο προβλέπεται "κλείδωμα" των περιοχών της υποτιθέμενης διάσωσης από μαχητικά αεροσκάφη για να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν παράνομα αεροναυτικές δυνάμεις άλλου κράτους...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...