Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Συντροφικά μαχαιρώματα, όλοι εναντίον όλων στη Βουλή για τα υποβρύχια...




Στις 6 Ιουνίου θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα για το σκάνδαλο των υποβρυχίων η 13μελής Ειδική Προανακριτική Επιτροπή, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Στην ψηφοφορία ψήφισαν 250 βουλευτές. Στην κάλπη βρέθηκαν πέντε άκυρα ψηφοδέλτια, υπέρ ψήφισαν 226 βουλευτές, κατά εννιά βουλευτές, και ένας εκπρόσωπος του... έθνους ψήφισε λευκό.

Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση όπου το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην ομιλία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει «τη μάχη για την αλήθεια», αρνούμενος το σύνολο των κατηγοριών που του απευθύνεται. Δήλωσε ότι αποφάσισε να προσέλθει και να μιλήσει παρά τις συμβουλές φίλων του να μην το πράξει ώστε να μη νομιμοποιήσει μια «διαδικασία με προαποφασισμένο αποτέλεσμα», διότι δε φυγομαχεί.

Η ομιλία Τσοχατζόπουλου

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για «μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίηση» (ένα ερώτημα που εγείρεται είναι η ερμηνεία του ‘επιλεκτική’...), λέγοντας ότι έχει μαζί του την Ιστορία λόγω «του μεγάλου έργου που επιτελέστηκε στο χώρο της άμυνας απέναντι στη συκοφαντία την ισοπέδωση και το μηδενισμό». Υπογράμμισε ότι με τη στάση του υπερασπίζει «το κύρος και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στις επιθέσεις λάσπης και ψεύδους», καθώς επίσης, «την προσωπική μου πορεία και προσφορά».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε εναντίον «κάποιων» οι οποίοι οδήγησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μέσω της πρότασης, «σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη», προσθέτοντας όμως, ότι «έκαναν λάθος, γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για μια ακόμη φορά το λαό δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο... Έκαναν λάθος όσοι στο βωμό προφανών πολιτικών σκοπιμοτήτων αναγόρευσαν σε δήθεν αξιόπιστους ‘κατήγορους’ και ‘δικαστές’ τους κατηγορούμενους μιζαδόρους ενώπιον της Γερμανικής Δικαιοσύνης, τους ντόπιους διακινητές μιζών και τα μεμονωμένα –το τονίζω- αργυρώνητα επικοινωνιακά εργαλεία τους».

Στη συνέχεια διευκρίνισε τη στάση που θα κρατήσει και εξέφρασε τα συναισθήματά του: «Νιώθω οργή», ανέφερε, «αλλά περισσότερο λύπη, γιατί εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπω την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για «αγνωμοσύνη» και «θράσος», ενώ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αποκαλύψεις και να «κάψει» κόσμο, διότι δεν διαθέτει κάποια αποκάλυψη.

Και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ορισμένοι από εσάς δεν με γνωρίζετε και άνετα βάλατε την υπογραφή σας κάτω από αυτό το θλιβερό κείμενο. Για ορισμένους δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι κινούνταν πάντα στη λογική της εκκαθάρισης λογαριασμών. Για άλλα ονόματα όμως που διάβασα, απλά θλίβομαι». Λίγο αργότερα πρόσθετε: «Πολλοί από την Ιστορία μαθαίνουν να αποφεύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Λυπάμαι γιατί το ΠΑΣΟΚ σήμερα επαναλαμβάνει τα λάθη των άλλων. Ξεχάσατε τόσο εύκολα, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, ότι με τις ψευδομαρτυρίες του Μαμανέα και του Σηφακάκη έστειλαν το βρόμικο ’89 τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο;»

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι «αν ήθελαν πράγματι να διερευνήσουν την πιθανή ύπαρξη έκνομων ενεργειών και σκοτεινών καταστάσεων στην πορεία υλοποίησης ενός προγράμματος, όφειλαν να το διερευνήσουν στο σύνολό του. Γιατί αλήθεια με δόσεις -και μάλιστα ‘άτοκες’ όπως ελπίζουν ορισμένοι- δεν υπάρχει».

Επισήμανε, ότι στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομά του, «η δε πρόταση της Δικαιοσύνης ζητά διερεύνηση όλων των υπουργών όλων των κυβερνήσεων καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος μέχρι και το 2009». Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να ισχυριστεί, ότι οι αναφορές του στη συνέχεια στη διαδικασία με την οποία αποφασίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα, εμμέσως παραπέμπει στην συνυπευθυνότητα των αποφάσεων στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης, σε μια έμμεση βολή εναντίον των πάλαι ποτέ κομματικών συντρόφων του...

Υπερασπίστηκε την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου υποβρυχίου (Type 214) λέγοντας ότι συγκεντρώνει απαράμιλλες τεχνολογικές καινοτομίες που δίνουν σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, αποκαλώντας την προμήθεια «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας, με την οποία απέκτησε και σημαντική τεχνογνωσία, ενώ κατέστη εφικτή η διατήρηση στη ζωή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στη συνέχεια απηύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα:

Αν ήταν άχρηστα γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Γιατί ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου;


Γιατί αυτά τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια παραγγέλνουν και άλλες χώρες; Η Κορέα έχει στη διάθεσή της ήδη τρία, η Πορτογαλία ένα και το τουρκικό ναυτικό έχει παραγγείλει έξι του ίδιου τύπου.

Γιατί για αυτά τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια σύμφωνα με δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ, βλέπουμε τώρα από τα ίδια να εκθειάζονται με πολυσέλιδα αφιερώματα;

Ο Άκης Τσοχζατζόπουλος αμφισβήτησε ότι η προκαταβολή ήταν ύψους 70-80% της αξίας της σύμβασης, λέγοντας ότι πρόκειται για μέγιστη απάτη, αφού το ύψος της ήταν 11,2%.

Η ομιλία Βενιζέλου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταλόγισε ευθύνες για αδράνεια – αν και χωρίς να καταλογίσει δόλο – στη Νέα Δημοκρατία, επειδή κατά την περίοδο των κυβερνήσεών της «συνεχίστηκαν οι πληρωμές και κατεβλήθησαν 750 εκατομμύρια», απέφυγε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το θέμα και «τελικά βρέθηκαν οι Γερμανοί της HDW και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να παίρνουν αυτοί την πρωτοβουλία της καταγγελίας και να ζητούν αυτοί αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο», με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται «σε κατάσταση αιχμαλωσίας και ομηρίας».

«Αυτό το πρόβλημα έπρεπε να λύσουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «νομίζω ότι το λύσαμε με τον καλύτερο τρόπο και πάντως δια νόμου», υπενθυμίζοντας ότι «για πρώτη φορά εμφανίσαμε ενώπιον της Βουλής τους αντισυμβαλλόμενους και τους θέσαμε υπό τον έλεγχο της ακρόασης της Βουλής, ώστε να ρωτηθούν τα πάντα».

Όσον αφορά τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων, ο υπουργός ανέφερε:

«Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας χρονικός φραγμός. Καμία παραγραφή και καμία αποσβεστική προθεσμία δεν παρεμποδίζει τη διερεύνηση αυτών των αδικημάτων. Όταν υπάρχουν υπόνοιες για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος, υπάρχει η νομική βάση για τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση των θεμάτων αυτών, όπου η Βουλή έχει αρμοδιότητα από τη Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση από την κοινή ποινική Δικαιοσύνη. Αυτό είναι και το κριτήριο που επέβαλε τη διαφοροποίηση της περίπτωσης του κ. Τσοχατζόπουλου σε σχέση με την περίοδο από το 2002 έως το 2009».

Εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της έρευνας που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη ως «επιπόλαιας», λέγοντας όμως ότι από τη στιγμή που προκύπτουν κάποια στοιχεία, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει «τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος».

Εν κατακλείδι, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να σταματήσουν την απαξίωση – μέσω δηλώσεων – των νέου τύπου υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Μια παράκληση που μετέφερε μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου, για ένα «οπλικό σύστημα που το δοκίμασε ο ίδιος και το πλήρωμά του υπό τις χειρότερες καιρικές συνθήκες και που το παρακολουθεί έξι χρόνια τώρα στην κατασκευή του... γιατί είναι σα να μην ξέρουμε τι πλεονεκτήματα διαθέτουμε».

Είναι πράγματι εντυπωσιακή και αξιοπρόσεκτη η "σύμπλευση" των απόψεων Βενιζέλου – Τσοχατζόπουλου τόσο για την «ποιότητα» της έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης, όσο και στο θέμα της υπεράσπισης των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής αξίας των νέων υποβρυχίων.

Τέλος στο θέμα των εξελίξεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός ανέφερε, ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή πράγματι κρίση στις σχέσεις του αναδόχου, που είναι τα ΕΝΑΕ με τον κύριο υποκατασκευαστή που είναι η HDW. Ο ίδιος ο κύριος ανάδοχος αρνείται να καταβάλλει κονδύλια στον κύριο υποκατασκευαστή γιατί δεν είναι ικανοποιημένος. Και έχει γνωστοποιήσει επισήμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τη θέση του, και στον ανάδοχο και στον κύριο υποκατασκευαστή, ότι εάν δεν τηρηθούν πλήρως οι προδιαγραφές του νόμου, εάν δεν υποβληθούν όλα τα στοιχεία, εάν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα πληρωμή. Κάθε πληρωμή αιτιολογείται, κάθε πληρωμή αποδίδει πρακτικό αποτέλεσμα κι έτσι πηγαίνουμε στην επόμενη».

Πρόσθεσε δε, ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να ξανακαλέσουμε σε ακρόαση και τον εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων και τον εκπρόσωπο του κύριου υποκατασκευαστή, της HDW», και αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην επιβίωση της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας: «Αν δεν πληρώνει, όμως, το Πολεμικό Ναυτικό που είναι ο μόνος ή ο κύριος εντολέας, δεν ζει η βιομηχανία. Χωρίς τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού δεν ζει η Ελευσίνα. Με τις πυραυλακάτους ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Και με μόνα τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού δε ζει ο όγκος που λέγεται Σκαραμαγκάς με 1200 εργαζόμενους».

Ο Καρατζαφέρης
Κατώτερη του αναμενομένου – με βάση τη συνήθη παρουσία στο Κοινοβούλιο – ήταν η παρουσία και η ομιλία του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργου Καρατζαφέρη. Η ομιλία του αποκάλυψε ελλιπή κατανόηση του θέματος των υποβρυχίων και διγλωσσία του κόμματός του, τι έλεγε σε ερωτήσεις που κατέθετε στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια και τι ζητούσε σήμερα, η οποία αξιοποιήθηκε δεόντως από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το κόμμα του αποχώρησε τελικά από τη διαδικασία με επιχείρημα τη μη αποδοχής εφ’ όλης της ύλης διερεύνησης της υπόθεσης, δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας προμήθειας μέχρι σήμερα.


defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...