Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

"Ίντερνετικό κίνημα" στην Σαουδική Αραβία ζητά συνταγματική μοναρχία


ImageΟ δρόμος για κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως ανοίγει στη Σαουδική Αραβία και ανοίγει από εκεί που ξεκινούν όλες οι σύγχρονες επαναστάσεις, στο ίντερνετ: Ομάδα Σαουδαράβων ξεκίνησε εκστρατεία στο Facebook, ζητώντας την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας. Η ομάδα, που αριθμεί περί τα 2.000 άτομα, τιτλοφορεί την εκστρατεία "ο λαός θέλει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος", παραφράζοντας το βασικό σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν ότι "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος". Στο κείμενο απευθύνεται έκκληση για την εγκαθίδρυση "συνταγματικής μοναρχίας" και τη "διενέργεια εκλογών".
Το πολίτευμα της Σαουδικής Αραβίας είναι απολυταρχική μοναρχία. Η χώρα οργάνωσε το 2005 τις πρώτες συμπληρωματικές δημοτικές εκλογές στην ιστορία της, χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής των γυναικών στην ψηφοφορία.
Τον Μάιο 2009, η σαουδαραβική κυβέρνηση παρέτεινε για δύο χρόνια τη θητεία των δημοτικών συμβουλίων, αναβάλλοντας έτσι τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν εκείνη τη χρονιά.
Η ομάδα του Facebook ζητάει "τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στο σαουδαραβικό βασίλειο και "την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών", οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο και να εργάζονται, να παντρεύονται ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους. Άλλα αίτηματά της είναι η θέσπιση ανεξάρτητου και δίκαιου δικαστικού συστήματος, η ισότιμη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και η λήψη μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...