Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή στη Βουλή για το δημοψήφισμα της ΔΕΗ


ektakth-synedriash-thn-paraskeyh-sth-boylh-gia-to-dhmopshfisma-ths-deh

Συνεδριάζει εκτάκτως, αύριο Παρασκευή το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το οποίο θα αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Αυτή είναι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.




Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10:00
Η σχετική απόφαση καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους. 
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ θα καθορίσουν τις επόμενες ώρες τη στάση τους και θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στην αυριανή συνεδρίαση ενώ καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.
Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση τόσο η δική του όσο και του κ. Βούτση, θα είναι αρνητική στο να συμμετέχουν οι βουλευτές σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».
«Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:
«Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση, όχι μόνον υπήρχαν, οι 120 τουλάχιστον βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα» είπε.
Ο κ. Λαφαζάνης, ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».
«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
«Ένα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.
«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική», δήλωσε μετά την Διάσκεψη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Αναγνωστάκης.
Συνολικά, οι υπογραφές βουλευτών φτάνουν τις 139, με τις προτάσεις να είναι συνολικά επτά.
Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει σε υψηλούς τόνους τη σύγκληση της Ολομέλειας.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/368341/ektakth-synedriash-thn-paraskeyh-sth-boylh-gia-to-dhmopshfisma-ths-deh#ixzz375KD8MWp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...