Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ. Υπεγράφη σήμερα συμφωνία ύψιστης πολιτικής σημασίας...


Υπεγράφη το πρωί συμφωνία για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικής σημασίας αφού καθορίζει και τα σύνορα της Αποκλειστικής Ζώνης της εκάστοτε χώρας στο μεταξύ τους θαλάσσιο χώρο αλλά διασφαλίζει περεταίρω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη καιν αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ.κ Κυπριανού και Λαντάου και Πασχαλίδη. Εξάλλου, το μεσημέρι ο κ. Κυπριανού θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού Υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα περαιτέρω κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου και την εκμετάλλευση των υδρογοναναθράκων που υπάρχουν στην Οικονομική Ζώνη, ενώ γεμίζει το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, με τις οποίες η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες.

Μετά την υπογραφή, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Η σημερινή συμφωνία έχει και πολιτική σημασία αφού απαντά στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...