Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η μακρόχρονη διαμάχη για την ψυχρή σύντηξη αναθερμαίνεται

Η μακρόχρονη διαμάχη για την ψυχρή σύντηξη αναθερμαίνεται στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας αυτή την εβδομάδα.
20 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που οι Martin Fleischmann και Stanley Pons ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την ψυχρή σύντηξη η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μία απεριόριστη πηγή καθαρής ενέργειας. Αν και όλες οι απόπειρες για να επαναληφθούν τα αποτελέσματα του πειράματός τους απέτυχαν, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι η ψυχρή σύντηξη είναι εφικτή.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν διάφορες μέθοδοι οι οποίες υποτίθεται ότι παράγουν ενέργεια μέσω σύντηξης.
Σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αρνητικοί συνειρμοί για μία επιστημονική θεώρηση που έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων και αμφισβήτηση, η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο παρουσιάζεται κάτω από την ομπρέλα των «πυρηνικών αντιδράσεων χαμηλής ενέργειας» ή αλλιώς LENR.
Ο Gopal Coimbatore, επικεφαλής του προγράμματος της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας για μία συνεδρίαση περί LENR στο συνέδριο του 2007, δήλωσε ότι «σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, αξίζει να διερευνήσουμε όλες τις πιθανότητες».
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους παραγωγής ενέργειας με σύντηξη που απαιτούν τεράστια λέιζερ ή μαγνητικές αίθουσες γεμάτες θερμά αέρια, η ψυχρή σύντηξη επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα. Οι Pons και Fleischmann διοχέτευσαν ηλεκτρικό ρεύμα μία απλή συσκευή, το ηλεκτρολυτικό κύτταρο (δύο πλάκες παλλαδίου που χωρίζονται από βαρύ ύδωρ με άλατα λιθίου), σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν παρατήρησαν άνοδο της θερμότητας εντός της συσκευής, υποστήριξαν την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη.
Ωστόσο, πλήθος προσπαθειών για επανάληψη του πειράματος, μία εκτενέστατη αξιολόγηση της έρευνας πάνω στην ψυχρή σύντηξη από το Αμερικανικό Τμήμα Ενέργειας και κάποια χρόνια που αφιέρωσαν οι ίδιοι οι Pons και Fleischmann απέτυχαν να καταστήσουν πραγματικότητα την ψυχρή σύντηξη.
Ο Frank Close, καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ισχυρισμούς των επιστημόνων της ψυχρής σύντηξης είναι ότι καμία σχετική έρευνα δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές – ένα πρόβλημα που ενέσκηψε ήδη από την πρώτη ανακοίνωση.
Οι πρόσφατες εργασίες περιλαμβάνουν πολλές από τις λεπτομέρειες της αρχικής δουλειάς των Pons και Fleischmann, όπως ο τύπος του μετάλλου στα ηλεκτρόδια και το είδος του νερού που προκύπτει από ένα βαρύ ισότοπο του υδρογόνου.
Μία εντελώς νέα προσέγγιση θα παρουσιαστεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο, που εντόπισαν ανεξήγητη παραγωγή θερμότητας σε μία αίθουσα γεμάτη με συμπιεσμένο υδρογόνο και ένα χημικό που ονομάζεται φαινανθρένιο.
Ο καθηγητής Close σχολιάζει ότι πολλά ανεξήγητα φαινόμενα έχουν προκύψει τα τελευταία 20 χρόνια από την αναγγελία των Pons και Fleischmann. «Αν εμφανιστώ με ένα περίεργο φαινόμενο και το ονομάσω ψυχρή σύντηξη, ξέρω ότι θα προκαλέσω το ενδιαφέρον των ρεπόρτερ. Το να πείσω την επιστημονική κοινότητα είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...