Οι δήμοι-πρωταθλητές στα χρέη, που θα πρέπει να μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος
Από 17 δήμους που βρίσκονται στο "κόκκινο" και δεν κατάφεραν να...
ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις υπαλλήλων αλλά και...
απολύσεις προσωπικού από τις δημοτικές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με στόχο να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.
Το Έθνος δημοσιεύει τη λίστα των 17 δήμων που τα έξοδά τους υπερβαίνουν τα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των ΟΤΑ οι δήμοι που δεν έχουν πετύχει να ισοσκελίσουν τα οικονομικά τους θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες σε άλλους δήμους προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος.
Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα μπει "λουκέτο" και θα απολυθεί το προσωπικό που εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εάν κριθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης από τους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014 όπως προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Συνολικά υπολογίζεται ότι οι 17 "κόκκινοι" δήμοι διατηρούν 18 δημοτικές επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% αφορούν κοινωφελείς εταιρείες των δήμων που διέπονται από ειδικό καθεστώς λόγω Καλλικράτη.
Υποψήφιες προς κατάργηση και απόλυση του προσωπικού τους θα τεθούν κυρίως οι εμπορικές εταιρείες των δήμων (τουριστικές, κατασκευαστικές κ.ά.) σε περίπτωση που συντηρούνται μόνο από δημοτικές επιχορηγήσεις και δεν διαθέτουν δικά τους έσοδα.
Οι "κόκκινοι" δήμοι
Στην πρώτη θέση των "κόκκινων" ΟΤΑ από τη λίστα των 17 δήμων είναι ο δήμος Καλαμαριάς, του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013, δηλαδή στα ταμεία του δήμου μπήκαν την περσινή χρονιά 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων εκτός από τα δάνεια αγγίζουν τα 85,5 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δήμος Περάματος Αττικής, ο οποίος καταγράφει υπέρβαση των δαπανών σε σχέση με τα έσοδα κατά 71% ενώ παράλληλα οφείλει 1,8 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ.
Στην τρίτη θέση κατατάσσεται ο δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος Αττικής ο οποίος φαίνεται να έχει υπερβεί τα έξοδά του κατά 19 περίπου εκατομμύρια και ακολουθούν ο δήμος Θάσου (6 εκατ. ευρώ υπέρβαση των δαπανών), ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας (2 εκατ. ευρώ υπέρβαση), οι δήμοι Φυλής και Κορυδαλλού (25 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ υπέρβαση αντίστοιχα), ο δήμος Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης (2 εκατ. ευρώ) και οι δήμοι Κοζάνης (8 εκατ. ευρώ) και Σκιάθου (1 εκατ. ευρώ).
Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι δήμοι που έχουν ακόμα οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμορφώσει χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ.
Από τη λίστα των 17 "κόκκινων" δήμων, οι 6 ΟΤΑ έχουν συνολικά 32 εκατ. ευρώ χρέος προς την ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα: ο δήμος Φυλής οφείλει 23,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο δήμος Αχαρνών με 3,2 εκατ. ευρώ, ο δήμος Αμαρουσίου με 2,4 εκατ. ευρώ και οι δήμοι Περάματος (1,8 εκατ. ευρώ) και Κορυδαλλού (0,5 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι "κόκκινοι" δήμοι θα ενταχθούν πρώτοι στο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας προκειμένου να μετακινήσουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους δήμους που έχουν ανάγκη ανθρώπινου και να μειώσουν αισθητά το επιβαρημένο μισθολογικό κόστος.
Παράλληλα θα εφαρμόσουν πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έσοδα με τις δαπάνες, στο οποίο θα περιλαμβάνεται περικοπή εξόδων που αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις, απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού κ.ά.
Το οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα υπερβαίνει μία δημοτική περίοδο, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου