Ο Ελληνικός λαός σε μια ιστορικά τραγική περίοδο για την πατρίδα του, από τη στιγμή που ανεπαρκείς και εν πολλοίς δοσίλογοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν τις τύχες του από το 1974, όπου τον χρεοκόπησαν και μοιράζουν τη γη των προγόνων του για ένα κομμάτι ψωμί, στους νεοφιλελεύθερους Γερμανούς νεοναζί, παρακολουθεί τις ατέρμονες και....
ανέξοδες κονταρομαχίες μεταξύ των μελών-βουλευτών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Ένας από τους υπόλογους της εγκληματικής προσπάθειας απόκρυψης αυτής της λίστας, είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της τρικομματικής-μνημονιακής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι αυτό το πολιτικό παχύδερμο το οποίο σοφίστηκε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του 2001 και του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Στο νόμο αυτό ήταν ο εισηγητής και ο νόμος ψηφίστηκε το 2003. Αυτός ο ολίγιστος πολιτικός άνδρας θέσπισε διά νόμου την ατιμωρησία των πολιτικών, δίνοντας το δικαίωμα και την αρμοδιότητα μόνο στη Βουλή προκειμένου να ασκεί διώξεις κατά υπουργών, οι οποίοι διέπραξαν ποινικά αδικήματα κατά την άσκηση των θεσμικών καθηκόντων τους, αφαιρώντας έτσι, από το δικαστικό σώμα τον θεσμικό ρόλο του στην απονομή δικαιοσύνης.
Κατ΄ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι περιβόητες εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, οι οποίες συνεδριάζουν επί σειρά μηνών και ποτέ δεν καταλήγουν σε ουσιαστικό συμπέρασμα και αποτέλεσμα. Αντίθετα, μέχρι σήμερα, για όλα τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και για τα οποία συστήθηκαν επιτροπές για την εξιχνίασή τους, μάλλον οδήγησαν σε κουκούλωμα των υποθέσεων, παρά τις φώτισαν!
Ωστόσο, μια από αυτές τις επιτροπές της Βουλής και πιο συγκεκριμένα η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens, έφτασε σε αίσιο τέλος. Ήταν η μοναδική στα χρονικά ομόφωνη απόφαση και η οποία καταλόγιζε στη γερμανική εταιρεία υποχρέωση αποζημίωσης 2 δις ευρώ προς το Ελληνικό δημόσιο.
Δυστυχώς, όμως, πριν ακριβώς ένα χρόνο, το Μάρτιο του 2012, το Ελληνικό Δημόσιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την πολυεθνική γερμανική εταιρεία Siemens ΑΕ, αρχικά με τον εκλεκτό του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρη Παμπούκη, στη συνέχεια με τον εκλεκτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, Ευγένιο Γιαννακόπουλο και ακολούθως με τους εκλεκτούς του κ. Σαμαρά, προχώρησαν σε μια συμβατική λύση διά μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού της τάξεως των 200 εκ. ευρώ, απεμπολώντας ουσιαστικά κάθε ευκαιρία να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο, έστω τη μοναδική αυτή ομόφωνη απόφαση της διακομματικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Έτσι, ξαφνικά και με το έτσι θέλω, η απόφαση της αποζημίωσης προς τον Ελληνικό λαό των 2 δις της ομόφωνης απόφασης της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, μετατράπηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά σε αποζημίωση περί των 200 εκ. ευρώ, τα οποία δεν ήταν στο σύνολό τους σε μετρητά. Για τη σύναψη αυτού του εξωδικαστικού συμβιβασμού Ελληνικού Δημοσίου - Siemens ΑΕ, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ Σαμαράς λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, έδωσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στον ισότοπο e-nikos.gr όπου την χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία!!!. Όμως, παρ΄ότι η Siemens ΑΕ υπέγραψε αμέσως αυτόν τον συμβιβασμό που ήταν σε όφελός της σε σχέση με το ποσό της απόφασης της εξεταστικής επιτροπής, το Ελληνικό Δημόσιο δεν τον υπέγραφε. Τι ακριβώς φοβούνταν οι Ζανιάς, Σαχινίδης και Στουρνάρας και παραβίαζαν όρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που όριζε πως εντός 45 ημερών, όφειλαν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη να τον υπογράψουν; Γιατί, τον υπέγραψε ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Στουρνάρας στις 23 Αυγούστου 2012, με καθυστέρηση πέντε μηνών και μια μέρα πριν την επίσημη συνάντηση στο Βερολίνο Μέρκελ-Σαμαρά (24/8/2012); Μήπως, ο Στουρνάρας υπέγραψε μια μέρα πριν το ταξίδι του Σαμαρά στο Βερολίνο, με το πιστόλι στον κρόταφο, μπροστά στην απειλή της ματαίωσης αυτού του ταξιδιού, όπου δηλώθηκε από τον Πρωθυπουργό μας η απόλυτη υποταγή στην Μέρκελ;
Όμως, ο υποτελής κ. Σαμαράς μας δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί πως θα μας φέρει ανάπτυξη και θα πατάξει την ανεργία, η οποία καταγράφει στην πατρίδα μας το υψηλότερο ποσοστό όλης της Ευρώπης. Πως όμως, θα το επιτύχει αυτό, όταν και αυτός ο κακός εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα συμφέροντα της χώρας, συνεχώς παραβιάζεται; Πιο συγκεκριμένα, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρητώς οριζόταν πως η Siemens θα διέθετε εντός του 2012, 100 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλιζόταν η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολούσε (την ημέρα υπογραφής του εξωδικαστικού) περισσότερους από 600 εργαζομένους και αυτή τη στιγμή επιτρέπει τις απολύσεις προσωπικού της, με αποτέλεσμα η Siemens σήμερα να έχει περί τους 350 εργαζόμενους; Επίσης, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οριζόταν πως θα πραγματοποιηθεί «επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων». Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για τη δημιουργία αυτής της παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα. Και εύλογα ρωτάμε, γιατί παρ΄ ότι παρήλθε ένας χρόνος, η Siemens ΑΕ όχι μόνο δεν δείχνει καμιά διάθεση να επενδύσει σε κάτι για το οποίο, άλλωστε, έχει δεσμευθεί;
Για όλες τις παραπάνω ηθελημένες «αβλεψίες» της τρικομματικής-μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά, πιστεύω πως αποδεικνύεται περίτρανα η εξαπάτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ίδιο ακριβώς αδίκημα θα πρέπει να βαρύνει και την επιτροπή εταιρικής συμμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών, της οποίας επικεφαλής είναι η κ. Παγώνη, η οποία συστάθηκε προκειμένου να παρακολουθεί και να φροντίζει την υλοποίηση αυτού του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Έτσι, είναι απορροίας άξιο να μας απαντήσουν οι της επιτροπής μετά από τόσους μήνες που έχει συσταθεί η επιτροπή τους, τη πρόοδο επέδειξε η πολυεθνική γερμανική εταιρεία στα υποσχεθέντα και υπογραφέντα; Γιατί δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος «Διαύγεια»; Όπως, βεβαίως, οφείλουν να απαντήσουν ο Πρωθυπουργός της χώρας καθώς και ο υπουργός Οικονομίας!!!.
egerssi@otenet.gr – www.apostoloupanos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου