Μετά από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης, τους ακριβούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με έναν έντονο δημόσιο διάλογο σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, η Ουάσιγκτον πρέπει να κάνει οικονομία - ακόμη και στο στρατιωτικό τομέα.
Το καλοκαίρι, το Πεντάγωνο είχε συμφωνήσει να περιορίσει τις δαπάνες του για τα επόμενα δέκα χρόνια, σε συνολικά 450 δισ. δολάρια (346 δισ. ευρώ). Αυτή την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας Λέων Πανέτα θα εξηγήσει ακριβώς πώς πρόκειται να επιτευχθεί η εκοικονόμηση αυτού του ποσού. Σύμφωνα με άρθρο των New York Times ο στρατός μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι να συρρικνωθεί από 570.000 σε 490.000 στρατιώτες.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να διεξάγουν δύο πολέμους ταυτόχρονα και να τους κερδίσουν. Σύμφωνα με τους New York Times ο Πανέτα θα ανακοινώσει ότι μόνο ένας μεγάλος πόλεμος θα μπορύσε να έχει ένα νικηφόρο τέλος για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, θα υπάρχει μόνο η δυνατότητα να διαταραχθούν οι ενέργειες ενός δεύτερου αντιπάλου σε μια διαφορετική περιοχή του κόσμου. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να εκτελέσει μια σειρά άλλων μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Περίπου 4.000 στρατιώτες από την Ευρώπη είναι ίσως να αποσυρθούν. Ο προϋπολογισμός για το 2012 σύμφωνα με το Λευκό Οίκο προβλέπει ήδη τη μείωση 27.000 θέσεων εργασίας για τους στρατιώτες και 20.000 θέσεις εργασίας για τους πεζοναύτες, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια πριν.
Η ιστοσελίδα Wired News θέλει να έχει ανακαλύψει ότι η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είναι να αποσύρει εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα αντιστοιχούν σε πέντε τοις εκατό του συνολικού αποθέματος των 4000 αεροσκαφών. Είναι ασαφές, ωστόσο, ακριβώς ποια μοντέλα επηρεάζονται από το μέτρο. Προφανώς, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα αποσύρει κατά κύριο λόγο παλαιά αεροσκάφη. Το νέο μαχητικό stealth F-35 Lightning II, ωστόσο, θα επηρεαστεί από τα μέτρα λιτότητας μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό.
Οι New York Times θέλουν να έχουν μάθει , ωστόσο, ότι το F-35 είναι ο «κύριος στόχος των μέτρων λιτότητας». Και θα είναι ένας αξιόλογος στόχος. Κατ 'εκτίμηση το κόστος του προγράμματος είναι περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Το F-35 είναι το πλέον δαπανηρό οπλικό σύστημα στην ιστορία. Μέχρι στιγμής, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035 για 2500 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου.
Εάν οι ΗΠΑ χρειάζονται πραγματικά ένα υψηλής τεχνολογίας μαχητικό αεροσκάφος όπως το F-35, έχει αμφισβητηθεί κατ 'επανάληψη. Το πλήρες τεχνολογικό δυναμικό του αεροσκάφους όσον αφορά την τεχνολογία stealth είναι να εκτυλιχθεί μόνο σε μια σύγκρουση με ένα τεχνολογικά έτοιμο αντίπαλο. Στην εποχή των ασύμμετρων συγκρούσεων, οι κριτικοί του προγράμματος είναι υπέρ σημαντικά φθηνότερων μοντέλων, όπως το F-16.
Οι αντίπαλοι του εν λόγω επιχείρηματος, ωστόσο, προειδοποιούν για μια διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σενάριο επί του παρόντος είναι εξαιρετικά απίθανο - κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς είναι να μοιάζει κόσμος σε λίγες δεκαετίες. Εάν χάσει την τεχνολογική υπεροχή της, θα πρόκειται για την τελευταία και πικρή εκδίκηση. Δυνατότητες όπως η απόκρυψη από τα ραντάρ θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σημαντικές στις μελλοντικές συγκρούσεις, δήλωσε ο Μάικλ Χάνλον του ινστιτούτου Μπρούκινγκς: «Θα ήταν πολύ σημαντικό για το Ιράν και πάρα πολύ σημαντικό για την Κίνα».
Η άνοδος της Κίνας και η παρακμή της Αμερικής; Γιατί οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι κυρίαρχες στρατιωτικά
Η συζήτηση θα τροφοδοτείται από τον ταχύ εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, το Πεκίνο έχει παρουσιάσει το δικό του μαχητικό stealth - πολύ νωρίτερα από ό, τι οι Αμερικανοί το είχαν ως αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει από το 2006, δεκάδες φρεγάτες αντιτορπιλικά και υποβρύχια στην υπηρεσία και αγόρασε ένα πρώην σοβιετικό αεροπλανοφόρο, το αναβάθμισε και το έστειλε στην θάλασσα για δοκιμές.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε έναν κινεζικό πύραυλο που ονομάζεται Dongfeng-21D. Θα πρέπει να μπορεί να βουλιάξει μεγάλα πλοία με ένα μόνο πλήγμα, χωρίς να είναι καμία αντίσταση δυνατή. Αμέσως ονομάστηκε το όπλο στις ΗΠΑ «δολοφόνος αεροπλανοφόρου». Αρχικά λέχθηκε ότι οι Κινέζοι δεν θα μπορούν να ελέγχουν ένα πύραυλο με ακρίβεια για να πλήξει έναν κινούμενο στόχο, όπως ένα πλοίο. Αλλά τώρα, το Πεκίνο έχει αναπτύξει επίσης ένα δορυφορικό σύστημα στο διάστημα. Θα πρέπει να είναι σε θέση να καθοδηγήσει στρατιωτικούς πυραύλους προς το στόχο, όπως ακριβώς και το αμερικανικό GPS.
Το Νοέμβριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι είναι να ενισχύσει την οικονομική και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Δραστικές περικοπές στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό δεν θα μπορύσαν να υπάρξουν με αυτή την πολιτική. Παρά το γεγονός ότι, ο αριθμός των αεροπλανοφόρων, είναι να παραμένει ακόμη και μετά τις τρέχουσες περικοπρές σε έντεκα. Αλλά αν αυτό είναι αρκετό, είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή. Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προειδοποίησε το καλοκαίρι του 2011 ότι με την τρέχουσα οικονομική πίεση, είναι δύσκολο να διατηρηθεί το τεχνολογικό προβάδισμα σε σύγκριση με τους Κινέζους. «Πετάμε ήδη την παλαιότερη πολεμική αεροπορία, την οποία είχαμε ποτέ», επισημάνουν σε κάθε ευκαιρία οι στρατιωτικό των ΗΠΑ».
Η Πολεμική Αεροπορία δεν πρέπει να εκσυγχρονίσει μόνο τον υφιστάμενο στόλο των αεροσκαφών και δορυφόρων, αλλά να αναπτύξει και να παράγει ένα νέο μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικό. Το νέο αεροσκάφος είναι ένα βασικό στοιχείο του νέου δόγματος AirSea Battle των ΗΠΑ.
Νέο δόγμα είναι να εξασφαλίσει την ισχύ των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Μεγάλα τμήματα του πολυσυζητημένου δόγματος παραμένουν να είναι ένα μυστικό. Είναι σαφές τώρα ότι το Πεντάγωνο έχει εστιάσει την προσοχή του στην προετοιμασία, να συνδέσει έξυπνα την αεροπορική δύναμη, με τη ναυτική και την χερσαία - ακόμη και αν ο αντίπαλος έχει αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις. Επιπλέον, το δόγμα, είναι να εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η Κίνα, λέγεται ότι έχει εστιάσει αντίμετρα, τα αποκαλούμενα Anti-Access/Area Denial (A2/AD), για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από τη διείσδυση σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη - για την προστασία των Στενών της Ταϊβάν. Οι Κινέζει θα αρκούνταν να αναπτύξουν για παράδειγμα στην ακτή πυραύλους κατά πλοίων, οι οποίοι θα είναι μια τεράστια απειλή για τα μεγάλα και συνεπώς ευάλωτα αεροπλανοφόρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με μια έκθεση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 22 τοις εκατό των αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν είναι πλήρως λειτουργικό. Το 2007 αυτό το ποσοστό ήταν μόνο οκτώ τοις εκατό. Από τα αεροσκάφη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, περισσότερο από το μισά δεν είναι πλήρως λειτουργικά.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο στρατός των ΗΠΑ είναι να υποστεί επικείμενα πιο αυστηρές περικοπές του προϋπολογισμού είναι επικείμενη. Εκτός από τις τρέχουσες των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αποφασίσει την περαιτέρω εξοικονόμηση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεντάγωνο θα πρέπει να ανταπεξέλθει με έναν κατά 17 τοις εκατό χαμηλότερο προϋπολογισμό.
Ο Πανέτα και άλλοι πολιτικοί προειδοποιούν σε αυτή την περίπτωση για μια καταστροφική επιδείνωση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό. Σύμφωνα με τον Γκόρντον Άνταμς, υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον υπεύθυνος για τον έλεγχο των στρατιωτικών δαπανών, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναγκάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, του πολέμου στο Βιετνάμ και του Ψυχρού Πολέμου, να περικόψουν τον αμυντικό προϋπολογισμό πολύ περισσότερο από ό, τι σήμερα.
«Ακόμα κι αν στα επόμενα δέκα χρόνια, η εξοικονόμηση στον αμυντικό προϋπολογισμό φθάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, είναι πολύ μικρότερη από ό, τι η μείωση κατά τις τελευταίες τρεις φορές,» είπε ο Άνταμς στους Times του Λονδίνου, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Stimson Centre στην Ουάσιγκτον.
Ο Κάρλ Κονέττα της δεξαμενής σκέψης Project on Defence Alternatives, κατέκρινε τον Πανέτα για δειλή συμπεριφορά. «Οι προτεινόμενες σημερινές περικοπές σήμερα αντιστοιχούν σε κλάσμα αυτών μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου Πόλεμο», είπε ο Κονέττα. Η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ παραμένει σταθερή ακόμη και με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια λιγότερα.
Η αμερικανική κυριαρχία μακροπρόθεσμα σε μικρό μόνο κίνδυνο
Οι αριθμοί φαίνεται να του δίνουν δίκιο: Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, κατά το το 2013, θα εξακολουθεί να είναι 470 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο επίπεδο του 2007. Και ακόμη και αυτό είναι πάρα πολύ σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα ύψη - από 400 δισεκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
Πόσο μεγάλη είναι η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ, φαίνεται στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για τις Πολεμικές Αεροπορίες του περιοδικού Flight International. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου, το ένα τέταρτο των στρατιωτικών αεροσκαφών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αμειρκανικά. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τίποτα, μετά η Ρωσία, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Ακόμη και οι αεροπορικές δυνάμεις από τις τέσσερις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν από κοινού μόνο τα τρία τέταρτα της συνολικής αεροπορικής δύναμης των ΗΠΑ.
Αεροπορική κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο
Στο μέλλον είναι πιθανόν να αλλάξουν πολύ λίγα. Από τις συνολικά 5.400 παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 1.700 είναι των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις έως σήμερα ανεπιβεβαίωτες παραγγελίες, οι Αμερικανοί είναι ακόμη πιο μπροστά: Εάν εφαρμοστούν τα τρέχοντα σχέδια, θα πετάξουν 3.900 από συνολικά 6.700 νέα στρατιωτικά αεροσκάφη για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Flight International «δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποδυνάμωση της αμερικανικής κυριαρχίας». Πιθανώς είναι να «διαρκέσει για πολλά χρόνια» ακόμα.
fox2magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου