Αλλά και χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ο οποίος επισκέφθηκε την Μόσχα το περασμένο σαββατοκύριακο και είχε συνομιίες και επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους προχώρησε σε "αποκαλυπτήρια" των κυβερνητικών ψευδών επί του θέματος:
"Είπατε για τη Ρωσία. Μα κοροϊδεύετε, εμπαίζετε, δουλεύετε μια μεγάλη δύναμη ότι έχετε στείλει πρόσκληση -είναι γραμμένο στα Πρακτικά της Βουλής- και πάω επάνω και μου λένε και με διαβεβαιώνουν ότι είναι παραμύθι. Εσείς εκτίθεστε και προσπαθώ να σώσω αυτή την κουβέντα λέγοντας ότι λόγω ίσως κάποιας γραφειοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι είναι. Σεβαστείτε, λοιπόν, μία δύναμη η οποία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και σκεφτείτε κι άλλους τρόπους καινοτόμους. Μην πηγαίνετε στο να μας τα δώσει η Ευρώπη.
Κύριε Αντιπρόεδρε, έχετε σκεφτεί λίγο αν κατορθώσουμε να πείσουμε τους Ρώσους να μας κάνουν για τρία χρόνια έκπτωση 50% στο αέριο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα πέσουν στο μισό, σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν να έχουν φτηνή ενέργεια. Σκεφτείτε λίγο παραπέρα από τις παρωπίδες και τους τοίχους μερικά πράγματα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον τόπο. Αυτό εννοώ".
Πέρα από την ουσία του θέματος εντυπωσιάζει η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τις σχέσεις με την Ρωσία, αλλά βέβαια υπάρχουν ευανάγνωστες εξηγήσεις: Οι δεσμεύσεις στα δυτικά κέντρα εξουσίας, τόσο του Γ.Παπανδρέου, όσο και εσχάτως του αντιπροέδρου Ε.Βενιζέλου (παίζει full το γερμανικό "χαρτί) είναι σαφείς και βέβαια αποκλείουν την Ελλάδα από το παγκόσμιο χωριό και τις δυνατότητες προσέγγισης χωρών όπως η ομάδα BRICS.
Ειδικά για τον Ε.Βενιζέλο δεν ξεχνούν και την εξαπάτηση που τους επιφύλασσε στο πρόγραμμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το βάλτωμα του προγράμματος BMP-3HEL.
Πάντως και η Μόσχα δεν δείχνει ιδιαίτερη προθυμία για την αναθέρμανση των σχέσεων με την παρούσα κυβέρνηση. Πρακτικά θεωρεί τη νυν κυβέρνηση "καμμένο χαρτί" και το έχει δείξει πολλές φορές με αποκορύφωμα την άρνηση στον υπουργό Εξωτερικών Σ.Λαμπρινίδη να επισκεφθεί την Μόσχα, γεγονός πρωτοφανές στα διπαλωματικά χρονικά.
Εσχάτως από ελληνικής πλευράς, ο Γ.Παπανδρέου έχει καλέσει τον Ν.Μεντβέντεφ, αλλά και τον Β.Πούτιν στο τηλέρωνο ζητώντας στήριξη, αλλά στην Μόσχα πλέον δεν τρέφουν αυταπάτες για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής απέναντί τους και απλά περιμένουν την πτώση της κυβέρνησης για να συζητήσουν με την επόμενη επί ουσιαστικής βάσης την συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Κατ'αυτό τον τρόπο η Μόσχα σχεδιάζει την πολιτική της στην περιοχή στηρίζοντας την Ελλάδα, αλλά μη λαμβάνοντας υπ'όψιν τη νην ελληνική κυβέρνηση στο υπόλοιπο του βραχύχρονου βίου της...
defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου