Μπορεί ένα άρθρο να ρίξει μία κυβέρνηση; Μπορεί ένα άρθρο να επιβάλλει την «κυβέρνηση του μνημονίου»; Ως φαίνεται στην συνάντηση με τον Παπούλια ο Παπανδρέου θα υλοποιήσει την φράση του ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει όλα, τα σενάρια.
Αν και στις συναντήσεις του με τους υπουργούς ο ΓΑΠ είχε αποκλείσει και τις πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, το κυρίαρχο σενάριο είναι....
η «απόσυρση» του Γιώργου και η τοποθέτηση ενός άλλου προσώπου πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικού.
Το πρόσωπο πιθανότατα θα είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος (ακούγονται και άλλοι όπως ο Παπαδήμος που έχει αρνηθεί), που θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού: την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου παντί τρόπω. Η θητεία της κυβέρνησης θα είναι ορισμένη, ίσως να εξαγγελθεί πως θα είναι ως το 2013 που εκπνέει η θητεία της παρούσης Βουλής.
Την κυβέρνηση θα στηρίξουν όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης . Ωστόσο ο βασικός πυλώνας στήριξης θα είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί θα χάσουν την έδρα τους – αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα που περνάν οι Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου. Βεβαίως και στο ΠΑΣΟΚ αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι αναίμακτη, αλλά το ότι αποφεύγουν την εκλογές είναι ισχυρό ατού.
Οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος και το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ (Παπουτσής, Χρυσοχοϊδης, Κατσέλη κ.α.), που θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει αλλιώς θα μείνει έξω από το γκουβέρνο και θα αντικατασταθεί από την Ντόρα και το ΛΑΟΣ.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας.
Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης με την εκ των άνω εγκατάσταση διακυβέρνησης: ο λαός δεν έχει ψηφίσει ούτε την πολιτική του μνημονίου, αλλά πλέον ούτε και αυτή την κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου