Βερολίνo
Βλέποντας την μπούρκα υπό το πρίσμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε μεν ότι η ίδια την θεωρεί εμπόδια στην ενσωμάτωση, συνέστησε όμως «αυτοσυγκράτηση» στην απαγόρευσή της και τη συσχέτισε με το δικαίωμα «να βιώνει κανείς δημόσια τη θρησκεία του». Παράλληλα, κάλεσε σε βιώσιμες λύσεις για ταχύτερη ένταξη προσφύγων στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας.
Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, η Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε πολιτισμικά, εθνοτικά και ιδεολογικά πολύπλευρη.
«Σε αυτό περιλαμβάνεται και η θρησκευτική ελευθερία, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράζουν δημόσια την πίστη τους και να ευθυγραμμίζονται με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές διδασκαλίες τους, ακόμη και αν κάποιες θρησκευτικές συμπεριφορές μας ξενίζουν» είπε.
«Αυτό ισχύει επίσης και σε ό,τι αφορά τον κώδικα ενδυμασίας», πρόσθεσε η καγκελάριος, για να επισημάνει ότι «το δικαίωμα της ελευθερίας προστατεύει και την ελευθερία του να είναι κανείς διαφορετικός από ό,τι θέλει ή φαντάζεται η πλειοψηφία», αλλά και να επαναλάβει ότι η ίδια προσωπικά θεωρεί την πλήρη κάλυψη ως εμπόδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση.
Περιορισμοί ωστόσο, διευκρίνισε, μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον παραβιάζονται άλλα θεμελιώδη δικαιώματα - τα δικαιώματα των άλλων ή αρχή της ουδετερότητας του κράτους προς τις θρησκείες.
Αναφερόμενη στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «διακρίσεις και διώξεις στην ημερήσια διάταξη» σε πολλές χώρες, αλλά και για «βία εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, να απειλούνται από φανατικούς εξτρεμιστές οι ρίζες του Χριστιανισμού στην Εγγύς Ανατολή.
«Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος ανήκει σε κάποιο κόμμα, σε κάποια θρησκεία - ή σε καμία θρησκεία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκράων (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. «Πρέπει απλώς να αισθάνεται ότι δεσμεύεται από το Άρθρο 18», κατέληξε.
«Ταχύτερη ένταξη προσφύγων στο εργατικό δυναμικό»
Παράλληλα, μιλώντας μετά από συνάντησή της με διοικήσεις μεγάλων εταιρειών την Πέμπτη, η καγκελάριος υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται «βιώσιμες λύσεις» για την ταχεία ένταξη των προσφύγων στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Οι μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι έχουν προσλάβει μόνο 100 προσφύγων, μετά την μαζική εισροή στη χώρα σχεδόν ενός εκατομμυρίου το 2015, αναφέρει το Reuters. Η Μέρκελ, που μάχεται για την πολιτική της επιβίωση ακολουθώντας την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο προσφυγικό, κάλεσε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο Βερολίνο να δράσουν και να προτείνουν ιδέες σε αυτή την κατεύθυνση.
Πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι άγνοια της γερμανικής γλώσσας, η αδυναμία των περισσοτέρων μεταναστών να αποδείξουν την επαγγελματική τους κατάρτιση και η αβεβαιότητα σχετικά με τις άδειες παραμονής στη χώρα, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η καγκελάριος είπε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό. «Πολλοί είναι σε ειδικά σεμινάρια ένταξης ή αναμένουν να ενταχθούν σε αυτά. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε λίγο υπομονή, αλλά θα πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναπτύξουμε βιώσιμες λύσεις» είπε.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου