Pages

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Πορτογαλία: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Πορτογαλία: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας
Την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας κατά τρεις βαθμίδες στην κατηγορία BBB- ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ενώ νωρίτερα ο οίκος Standard 7 Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιρλανδίας. Ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε διαβαθμίσει τη χώρα στην κατηγορία Α- και είχε σημειώσει ότι η περαιτέρω αξιολόγησή της θα ήταν συνάρτηση της έγκαιρης λήψης εξωτερικής οικονομικής βοήθειας. Στη σημερινή ανακοίνωσή του, ο Fitch θεωρεί λιγότερο πιθανή την προσφυγή της ιβηρικής χώρας σε βοήθεια από την ΕΕ, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία ΒΒΒ+, αναφέροντας ότι οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα της μπορεί να υποστούν ζημιά, αν η χώρα χρειαστεί να δανεισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο του 2013.
Ο οίκος Fitch, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την προοπτική της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και το αυξημένο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που έγιναν στις ιρλανδικές τράπεζες, διαπιστώθηκε ότι θα χρειασθούν επιπλέον 22 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Ο οίκος S&P διατήρησε σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης, αναφέροντας ότι οι υποθέσεις των ασκήσεων αντοχής ήταν ισχυρές.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου