Pages

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σαουδάραβες και ΗΑΕ με άρματα και ΤΟΜΑ πάλι στο Μπαχρέϊν

ImageΧθες πέρασαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα την 26 χιλιομέτρων γέφυρα που ενώνει το Μπαχρέιν με τη Σ. Αραβία 1.000 Σαουδάραβες στρατιώτες με περίπου 150 τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ λίγες ώρες αργότερα έφτασαν 500 αστυνομικοί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή την φορά η άφιξη ήταν πιο ... επίσημη για να σταλούν και κάποια μηνύματα στην Τεχεράνη που υποθάλπτει την αναταραχή.  Σκοπός τους είναι να ενισχύσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Μανάμα και να φυλάξουν στρατηγικές εγκαταστάσεις όπως πετρελαιοπηγές, λιμάνια και άλλους οικονομικούς στόχους.
Τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές έλαβαν την απόφαση να στήσουν μπλόκα στο δρόμο που οδηγεί στο οικονομικό κέντρο της πόλης, όπου και δραστηριοποιούνται όλες οι μεγάλες εταιρείες, δημιουργώντας έτσι οικονομική ασφυξία. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, του Αμπντέλ αλ-Μοουάντα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σαφές το πως θα χρησιμοποιηθούν οι ξένες δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι αυτές δε θα αποτελέσουν πρόκληση για τους διαδηλωτές.
Η άφιξη των ξένων δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε τις αντιδράσεις των ιρανοκίνητων σιιτών διαδηλωτών, οι οποίοι τις θεώρησαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής, ασχέτως αν κι αυτή έγινε έπειτα από αίτημα του Μπαχρέιν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).
Το Ιράν από την πλευρά του έστειλε σχετικές προειδοποιήσεις για τις ξένες εμπλοκές, μέσω των δηλώσεων που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, αξιωματούχος του ιρανικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι η δημιουργία φόβου μέσω της χρήσης ξένων δυνάμεων δεν είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα φαίνεται να είναι η έλλειψη κάποιας συγκεκριμένης πρότασης από τη βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν, η οποία ενώ είναι διατεθειμένη να έρθει σε διάλογο με τους διαδηλωτές δεν έχει παρουσιάσει σαφές πλάνο. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται κι από την πλευρά των διαδηλωτών, με άλλους να είναι υπέρ της εκχώρησης περισσότερων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο κι άλλους να επιδιώκουν την ανατροπή του Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα.





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου