Pages

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εξερράγη η "καρδιά" του αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα;

Άσχημα νέα από την Ιαπωνία και την Φουκουσίμα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έκρηξη εκδηλώθηκε πριν από λίγα λεπτά στον αντιδραστήρα νούμερο 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία στις 06.10 τοπική ώρα. Αν αυτή η πληροφορία συνδυαστεί με αυτή που είχε μετοδοθεί λίγα λεπτά ενωρίτερα περί "ραγίσματος" στην καρδιά του αντιδραστήρα τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Ακόμα και να ζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με το Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με επείγον τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo,η έκρηξη που σημειώθηκε την Δευτέρα το πρωί στον αντιδραστήρα Ν 2 της Φουκουσίμα, προκάλεσε ζημιές στο κέλυφος της καρδιάς του πυρηνικού αντιδραστήρα. "Ράγισε σε κάποια σημεία" δήλωσε Ιάπωνας ειδικός.
Μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ή ήλπιζαν ότι τα κελύφη ήταν ανέπαφα. Αυτό σημαίνει δεδομένη διαρροή ραδιενέργειας από την "καρδιά" του αντιδραστήρα.
Αμέσως μετά την έκρηξη, ξεκίνησε εκκένωση του εργοστασίου με 50 άτομα να παραμένουν στους χώρους του εργοστασίου προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Μέχρι στιγμής το σύστημα ψύξης του πυρήνα βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» να παραμένει εκτός νερού και τη θερμοκρασία να αυξάνεται, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για τήξη του πυρήνα.
Το περιστατικό έχει χαρακτηριστεί επιπέδου πέντε, με αναφορές από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να το τοποθετούν στη θέση έξι στη «διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων» της INEA.

Tα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στα 8.217 microsievert/hour, ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τα φυσιολογικά επίπεδα που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο σώμα σε έναν χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει οριστεί στα 1.000 microsievert/hour και 40 λεπτά πριν τη νέα έκρηξη ήταν 1.941 microsievert/hour.
Ακόμα οι πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα του ραδιενεργού νέφους που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα είναι συγκεχυμένες με τις ιαπωνικές Αρχές να καθησυχάζουν τους πολίτες της χώρας ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μετά από τα 30 χιλιόμετρα.

Η φωτιά στον αντιδραστήρα No 4 έχει σβήσει σύμφωνα με το κρατικό ιαπωνικό κανάλι VHK και το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji, με την ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του προκάλεσε την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας τα οποία ανιχνεύτηκαν στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano.

Σε επίσημη συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι της εταιρείας Tepco ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σημείο της δεξαμενής (power vessel) που περιβάλλει το περίβλημα του πυρήνα το οποίο αποτελεί την τρίτη και τελευταία ασπίδα του πυρηνικού καυσίμου πριν αυτό έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα.
Δεν ξεκαθάρισαν αν έχει προκληθεί ρήγμα στη δεξαμενή, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν βγει νερά γεμάτα ραδιενέργεια στο περιβάλλον, γεγονός που αν ισχύει αποτελεί το σοβαρότερο περιστατικό μετά τις ατομικές βόμβες που είχαν πέσει στο έδαφός της στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα πίεσης-ψύξης μέσα στη δεξαμενή έχει προσωρινά τεθεί εκτός λειτουργίας προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στον αντιδραστήρα.

Επιπλέον, τόνισαν ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» (control rod) παραμένει ακόμα εκτός νερού. Οι τελευταίοι διατηρούν την αλυσιδωτή αντίδραση των σχάσεων του πυρηνικού υλικού σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και ανάλογα με τη θέση τους μεταβάλλεται και ο αριθμός των σχάσεων. Όσο βαθύτερα βυθίζονται τόσο περισσότερα νετρόνια επιβραδύνουν, μειώνοντας τον ρυθμό των σχάσεων.
Όσο περισσότερο μένουν έξω από το νέρο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός των σχάσεων. Παρατεταμμένη παραμονή τους έξω από το επιβραδυντικό υλικό, οδηγεί σε μερική τήξη του πυρήνα και αυξάνει περισσότερο τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα, οδηγώντας σε πυρηνική έκρηξη. Συνυνολικά 185.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από δέκα πόλεις που βρίσκονται μέσα στη ζώνη εκκένωσης.

Στο μεταξύ φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για την εκτίμηση της κατάστασης λαμβάνουν εδώ και 48 ώρες από τις πληγείσες περιοχές και ειδικά επάνω από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 τα οποία εδρεύουν στη βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, σε συνδυασμό με τα ΜΕΑ RQ-4 Global Hawk που επιχειρούν από τη Γκουάμ.
Οι αποστολές θα διαρκέσουν τέσσερις με πέντε ημέρες και τα φιλμ από τις φωτομηχανές θα αποσταλούν στις ΗΠΑ για να γίνει η ανάλυσή τους, η σύνθεση της ευρύτερης εικόνας της καταστροφής και η τελική εκτίμηση, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.


 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου